Przepis na halászlé krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Rybę w całości umyj i obierz ze skóry. Pomidory pokrój na ćwiartki, paprykę i cebulę w krążki. Seler i marchew obrać i pokrój w kostkę. Włóż wszystko do garnka i zalej 2 l wody. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Następnie odcedź bulion przez sito. Rybę wyłów.

Dodaj litr wody i białe wino i ponownie zagotuj. Następnie dopraw solą i papryką. Zupa powinna mieć ładny czerwony kolor.

Filet z karpia pokrój na osiem grubych plastrów i włóż do bulionu rybnego. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Nie mieszaj bulionu, tylko delikatnie przesuwaj od czasu do czasu kawałki ryby.

Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i papryką.

Halászlé podane w małej miseczce.
halászlé
Koszt przygotowania dania
47.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
25

Halászlé - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o halászlé

Halászlé to tradycyjna węgierska zupa z karpia, która smakuje po prostu idealnie! Jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Stanowi doskonałe połączenie ryby i warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować halászlé, by była naprawdę smaczna, a przy tym niezwykle prosta i odżywcza to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko na święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Karp zawiera sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.

Przepis na halászlé to doskonała opcja dla wszystkich miłośników dań nietuzinkowych. To doskonały pomysł na odżywcze danie, które sprawdzi się na obiad. Ta zupa rybna jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla zdrowia. To najlepsza i bardzo treściwa zupa, która na pewno skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością i głębokim, rybnym smakiem. Do te zupy najlepiej użyć całej ryby, jednak można też wykorzystać tylko głowy i ogony, co jest wspaniałym pomysłem na zużycie wszystkich resztek, które pozostają podczas przygotowania świątecznej wieczerzy. Zupa ze względu na dużą ilość mięsa jest bardzo wyrazista i pełna smaku. Przepis na zupę rybną z karpia jest niezwykle łatwy. Choć popularny bardzo dawno temu, do dziś nie wiele się w nim zmieniło. Bazą całości jest ryba, zwykle jest to karp, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków, dlatego nie trzeba się martwić, z czym można ją podać. Choć najlepiej smakuje z ziemniakami.

Wartości odżywcze halászlé

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(293g)
Energia (kalorie)
73.46 kcal
215.23 kcal
Białko
8.85 g
25.92 g

Węglowodany w halászlé

Na 100g
Na porcję
(293g)
Węglowodany
2.90 g
8.51 g
Węglowodany przyswajalne
2.08 g
6.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(293g)
Tłuszcz
2.74 g
8.02 g
Tłuszcze nasycone
0.92 g
2.68 g
Tłuszcze nienasycone
1.82 g
5.34 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
3.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
2.10 g
Cholesterol
31.03 mg
90.91 mg

Witaminy w przepisie na halászlé

Na 100g
Na porcję
(293g)
Witamina A
63.39 µg (mcg)
185.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.72 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)
Witamina C
17.04 mg
49.94 mg
Witamina D
11.61 µg (mcg)
34.02 µg (mcg)
Witamina E
0.63 mg
1.84 mg
Retinol
4.23 µg (mcg)
12.40 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.15 mg
Niacyna
1.08 mg
3.17 mg
Foliany
19.17 µg (mcg)
56.17 µg (mcg)
Beta karoten
603.88 µg (mcg)
1769.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na halászlé

Na 100g
Na porcję
(293g)
Sód
30.85 mg
90.38 mg
Potas
273.74 mg
802.07 mg
Wapń
27.41 mg
80.32 mg
Fosfor
208.77 mg
611.71 mg
Magnez
19.50 mg
57.13 mg
Żelazo
0.74 mg
2.15 mg
Cynk
0.79 mg
2.33 mg
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny halászlé 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w halászlé

Lista alergenów dla halászlé przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
    • Karp filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania halászlé

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
600 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Pomidor
600 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Wino białe wytrawne
30 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.86
Za 30 ml
Karp filet
500 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 500 g
Koszt składników
124.00
Jak oceniasz przepis na halászlé
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób