Gzik poznański
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
Przepis na gzik poznański krok po kroku
W misce dokładnie wymieszaj twaróg ze śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dopraw do smaku.
Więcej informacji na temat gzika poznańskiego
Gzik poznański to tradycyjne, polskie, domowe danie, wykorzystywane najczęściej jako dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków. . Popularny jest w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepszy gzik poznański powstaje z połączenia sera twarogowego oraz śmietany z drobno posiekanym szczypiorkiem. Do przyprawienia najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można dodać również świeży czosnek. Zamiast śmietany można natomiast wykorzystać mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki, na przykład drobno pokrojoną rzodkiewkę, czy cebulkę. Jak zrobić gzik poznański w domu? To naprawdę banalnie łatwe i szybkie, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebny Ci będzie jedynie twaróg, śmietana, szczypiorek, pieprz oraz sól. Z tych kilku łatwo dostępnych składników powstaje pyszne, smaczne danie dobre na każdą okazję. Poznański gzik do ziemniaków najczęściej przygotowuje się z twarogu tłustego lub półtłustego i śmietany o zawartości tłuszczu 12, lub 18%. Możesz jednak śmiało przygotować go również z sera chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym i smacznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Ziemniaki z gzikiem są bardzo pyszne i uniwersalne. Świetnie sprawdzą się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na gzik poznański koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim upodobaniom kulinarnym.
Alergeny w gziku poznańskim
Lista alergenów dla gzika poznańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze gzika poznańskiego
Aby ograniczyć kaloryczność najlepiej wybrać ser twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu, a śmietanę zastąpić jogurtem.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.