Gzik poznański

Opublikowano: 10.11.2022 r., 22:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie wielkopolskie z gzikiem
Gzik poznański
Poznaj przepis na najlepszy gzik poznański, który świetnie sprawdzi się do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Przygotowanie 10 min
86 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na gzik poznański krok po kroku

W misce dokładnie wymieszaj twaróg ze śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na gzik poznański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat gzika poznańskiego

Gzik poznański to tradycyjne, polskie, domowe danie, wykorzystywane najczęściej jako dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków. . Popularny jest w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepszy gzik poznański powstaje z połączenia sera twarogowego oraz śmietany z drobno posiekanym szczypiorkiem. Do przyprawienia najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można dodać również świeży czosnek. Zamiast śmietany można natomiast wykorzystać mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki, na przykład drobno pokrojoną rzodkiewkę, czy cebulkę. Jak zrobić gzik poznański w domu? To naprawdę banalnie łatwe i szybkie, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebny Ci będzie jedynie twaróg, śmietana, szczypiorek, pieprz oraz sól. Z tych kilku łatwo dostępnych składników powstaje pyszne, smaczne danie dobre na każdą okazję. Poznański gzik do ziemniaków najczęściej przygotowuje się z twarogu tłustego lub półtłustego i śmietany o zawartości tłuszczu 12, lub 18%. Możesz jednak śmiało przygotować go również z sera chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym i smacznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Ziemniaki z gzikiem są bardzo pyszne i uniwersalne. Świetnie sprawdzą się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na gzik poznański koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim upodobaniom kulinarnym.

Alergeny w gziku poznańskim

Lista alergenów dla gzika poznańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze gzika poznańskiego

na 100g gotowej potrawy

Aby ograniczyć kaloryczność najlepiej wybrać ser twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu, a śmietanę zastąpić jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
123.89
86.72
Białko (g)
8.48
5.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
3.75
2.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.68
2.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
8.38
5.87
Tłuszcze nasycone (g)
6.24
4.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
1.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
1.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.22
Cholesterol (mg)
28.19
19.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
66.19
46.34
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.25
Witamina C (mg)
1.86
1.30
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.05
Witamina E (mg)
0.16
0.11
Retinol (µg (mcg))
58.61
41.03
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.16
0.11
Niacyna (mg)
0.11
0.08
Foliany (µg (mcg))
12.92
9.04
Beta karoten (µg (mcg))
87.78
61.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
227.44
159.21
Potas (mg)
115.17
80.62
Wapń (mg)
88.25
61.77
Fosfor (mg)
133.14
93.20
Magnez (mg)
9.50
6.65
Żelazo (mg)
0.11
0.08
Cynk (mg)
0.39
0.27
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny gzika poznańskiego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gzika poznańskiego

Koszt składników
11.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
11.20