Przepis na gyudon krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, sos sojowy, cukier, bulion dashi
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, wok

Wołowinę pokrój w bardzo cienkie plastry.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

W woku rozgrzej olej sezamowy, zeszklij cebulę, dodaj sos sojowy, cukier i bulion dashi rozrobiony w 300 ml wody, gotuj przez 6-7 minut.

Dodaj wołowinę i wymieszaj, gotuj 2-3 minuty.

Ugotuj w osolonej wodzie ryż.

Posiekaj drobno szczypior.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Mięso podawaj w misce z ryżem, wierzch udekoruj szczypiorkiem i papryką.

Gyudon podany w niebieskiej miseczce stojącej na drewnianej macie.
Gyudon
Koszt przygotowania dania
66.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
712 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
56

Gyudon - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gyudon

Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na bazie cebuli i wołowiny. Przepis na gyudon jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, bulion dashi, papryka czerwona, szczypior, ryż biały, sos sojowy, cukier, marynowany imbir, olej sezamowy.

Jak zrobić gyudon? Wołowinę należy pokroić w bardzo cienkie plastry. Można to uzyskać, wcześniej schładzając mięso w zamrażarce przez około 2 godziny. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. W woku rozgrzej olej sezamowy, zeszklij cebulę, dodaj sos sojowy, cukier i bulion dashi, gotuj przez 6-7 minut. Dodaj wołowinę i wymieszaj, gotuj 2-3 minuty. Ugotuj w osolonej wodzie ryż. Posiekaj drobno szczypior. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Mięso podawaj z ryżem, wierzch udekoruj szczypiorkiem i papryką oraz imbirem marynowanym.

Ryż biały jest zbożem niezawierającym glutenu. Ryż jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ryż brązowy jest lepszym źródłem składników mineralnych niż oczyszczone ziarna. Zawiera także dużo błonnika, który pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Wołowina jest mięsem zawierającym bardzo dużą ilość białka zwierzęcego, białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów trawiennych. Wołowina jest także doskonałym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która ma bardzo poważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka.

Podsumowując gyudon to doskonałe danie, które podać można na bardzo szybki obiad dla całej rodziny. Tego typu dania będą bardzo pomocne w ugoszczeniu niezapowiedzianych gości. Danie gotowane w woku dzięki krótkiej obróbce termicznej zachowuje swoje wartości odżywcze. Kuchnia japońska jest bardzo aromatyczna i różnorodna.

Wartości odżywcze gyudon

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
203.57 kcal
712.50 kcal
Białko
7.23 g
25.32 g

Węglowodany w gyudon

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
23.80 g
83.28 g
Węglowodany przyswajalne
22.84 g
79.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
3.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
8.95 g
31.33 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
8.26 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.25 g
21.88 g
Tłuszcze jednonasycone
3.37 g
11.81 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.88 g
10.07 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
20.26 mg
70.91 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gyudon

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
31.15 µg (mcg)
109.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.75 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
23.68 mg
82.88 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.48 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.36 mg
Niacyna
2.72 mg
9.51 mg
Foliany
21.46 µg (mcg)
75.11 µg (mcg)
Beta karoten
331.62 µg (mcg)
1160.68 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gyudon

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
51.96 mg
181.86 mg
Potas
176.49 mg
617.70 mg
Wapń
14.82 mg
51.89 mg
Fosfor
90.14 mg
315.50 mg
Magnez
17.30 mg
60.55 mg
Żelazo
0.42 mg
1.47 mg
Cynk
1.06 mg
3.71 mg
Miedź
0.10 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gyudon 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gyudon

Lista alergenów dla gyudon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na gyudon nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bulion dashi
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gyudon

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Imbir krojony w zalewie
50 g
10.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 50 g
Szczypiorek
40 g
1 duży pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Olej sezamowy
100 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
99.50
Jak oceniasz przepis na gyudon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób