Gyros
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (60 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na gyros krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w drobne paski.
Do dużej miski włóż jogurt naturalny dodaj pieprz, sól, przyprawę gyros, mielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Dobrze wymieszaj, wsadź kurczaka do marynaty i odczekaj około 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
Dodaj mięso i smaż, by było rumiane.
-
Sałatka gyros
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zupa gyros
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka gyros z kurczakiem
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka gyros z makaronem
-
Zupa gyros Thermomix
-
Zapiekanka gyros z ziemniakami
-
Karkówka kebabowa
-
Sos do sałatki gyros
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
-
Gyros
Więcej informacji na temat gyrosa
Gyros to świetny pomysł na przygotowanie kurczaka w sposób prosty, a przy tym niezwykle pyszny. Tak przyprawione i podsmażone mięso idealnie sprawdzi się jako drugie danie, smaczny dodatek do bułki czy tortilli. Smakuje wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużej ilości czasu w kuchni.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, co znacznie upraszcza i usprawnia wykonanie całości. Wystarczy tylko pierś z kurczaka, kilka łyżek jogurtu, przyprawa gyros i zioła i można stworzyć to wspaniałe danie. W tej wersji dodana została również cebula dla lepszych wrażeń smakowych.
Przepis na gyrosa jest niesamowicie łatwy i zajmuje bardzo mało czasu. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na ekspresowy awaryjny obiad. Poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. To danie zawsze wychodzi i smakuje wspaniale za każdym razem.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak się robi gyros, który niesamowicie smakuje, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Mięso z tego przepisu jest odpowiednio jędrne, chrupiące i kruche. Idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Ten przepis na gyrosa z kurczaka pozwoli ci stworzyć danie jak z greckich restauracji we własnej kuchni. Dzięki temu całość jest tańsza, w pełni świeża i mniej kaloryczna. Smak pozostaje bez zmian. Tak przygotowany kurczak jest tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka.
Jeśli szukasz inspiracja na to jak zrobić gyrosa z kurczaka, który będzie naprawdę pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu to w tej wersji jest on naprawdę najlepszy. W ekspresowym tempie można stworzyć z tego przepisu bazę dla wielu obiadów, które zasmakują całej rodzinie. Najlepiej ta potrawa smakuje z piersią kurczaka, jednak można użyć także mięsa z indyka. Z tego przepisu dowiesz co potrzeba do gyrosa, by stworzyć danie, które zachwyci smakiem i wspaniałym wyglądem, a także co zrobić, by mięso było odpowiednio kruche.
Alergeny w gyrosie
Lista alergenów dla gyrosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze gyrosa
To świetny pomysł na kurczaka, jednak nie sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Warto również pamiętać, że smażenie nie jest zbyt pożądaną obróbką termiczną.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.