Przepis na gwiazdę makową z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Z obu arkuszy ciasta francuskiego wytnij duży okrąg, przykładając do niego talerz obiadowy.

Na jednym cieście rozłóż masę makową, pozostawiając wolne krawędzie.

Przykryj ciasto z makiem drugim kołem. Dobrze dociśnij końce, możesz to zrobić za pomocą widelca.

Natnij powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek.

Sąsiadujące ze sobą trójkąty złap w dłonie i zakręć jeden w prawo, a drugi w lewo. Postępuj tak z wszystkimi 12 trójkątami.

Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Pędzelkiem nałóż je na ciasto.

Gwiazdę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.

Gwiazda makowa z ciasta francuskiego podana na talerzu.
gwiazda makowa z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
16.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Gwiazda makowa z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gwieździe makowej z ciasta francuskiego

Gwiazda makowa z ciasta francuskiego to doskonały wybór na święta. Jest smaczna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ma też niezwykle ciekawy kształt.

Przepis na gwiazdę makową z ciasta francuskiego to dobra opcja dla osób, które szukają ciekawego przepisu na makowiec. . Powstaje z niego pyszna gwiazda, która prezentuje się ciekawie, a jest prosta w przygotowaniu. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten placek nie wymaga zbyt dużo pracy, a jego smak jest wyśmienity. To wypiek, który zwykle gości na stole podczas świąt, jednak świetnie sprawdzi się także na co dzień, gdyż do jego przygotowania nie trzeba zbyt dużo czasu. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gwiazdę makową z ciasta francuskiego, by była smaczna, prosta i ciekawa, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania przyda się masa makowa, która jest sporym ułatwieniem. To najlepsza opcja na święta i uroczystości. W dodatku wszystkie składniki bez problemu kupisz w każdym większym sklepie. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Całość jest bardzo łatwa i powstaje w kilkanaście minut. By go przyrządzić nie trzeba namaczać ani mielić maku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania. Gotowa masa jest też odpowiednio słodka. Warto wybierać produkt, który zawiera również bakalie, dzięki temu całe ciasto jest znacznie smaczniejsze. Dobrze jest odszukać masę z jak najmniejszą liczbą konserwantów i z dodatkiem miodu zamiast cukru, to sprawia, że ciasto ma wyjątkowy aromat.

Wartości odżywcze gwiazdy makowej z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(76g)
Energia (kalorie)
455.00 kcal
345.80 kcal
Białko
7.05 g
5.35 g

Węglowodany w gwieździe makowej z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(76g)
Węglowodany
46.77 g
35.55 g
Węglowodany przyswajalne
44.02 g
33.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.75 g
2.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(76g)
Tłuszcz
27.08 g
20.58 g
Cholesterol
22.36 mg
16.99 mg

Składniki mineralne w przepisie na gwiazdę makową z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(76g)
Sód
183.55 mg
139.50 mg
Wapń
126.21 mg
95.92 mg
Żelazo
2.58 mg
1.96 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gwiazdy makowej z ciasta francuskiego 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gwieździe makowej z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla gwiazdy makowej z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gwiazdy makowej z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
560 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
12.17
Za 560 g
Masa makowa
300 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
3.53
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na gwiazdę makową z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób