Gwiazda makowa z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (560 g)
- Masa makowa (300 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na gwiazdę makową z ciasta francuskiego krok po kroku
Z obu arkuszy ciasta francuskiego wytnij duży okrąg, przykładając do niego talerz obiadowy.
Na jednym cieście rozłóż masę makową, pozostawiając wolne krawędzie.
Przykryj ciasto z makiem drugim kołem. Dobrze dociśnij końce, możesz to zrobić za pomocą widelca.
Natnij powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek.
Sąsiadujące ze sobą trójkąty złap w dłonie i zakręć jeden w prawo, a drugi w lewo. Postępuj tak z wszystkimi 12 trójkątami.
Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Pędzelkiem nałóż je na ciasto.
Gwiazdę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat gwiazdy makowej z ciasta francuskiego
Gwiazda makowa z ciasta francuskiego to doskonały wybór na święta. Jest smaczna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ma też niezwykle ciekawy kształt.
Przepis na gwiazdę makową z ciasta francuskiego to dobra opcja dla osób, które szukają ciekawego przepisu na makowiec. . Powstaje z niego pyszna gwiazda, która prezentuje się ciekawie, a jest prosta w przygotowaniu. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten placek nie wymaga zbyt dużo pracy, a jego smak jest wyśmienity. To wypiek, który zwykle gości na stole podczas świąt, jednak świetnie sprawdzi się także na co dzień, gdyż do jego przygotowania nie trzeba zbyt dużo czasu. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gwiazdę makową z ciasta francuskiego, by była smaczna, prosta i ciekawa, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania przyda się masa makowa, która jest sporym ułatwieniem. To najlepsza opcja na święta i uroczystości. W dodatku wszystkie składniki bez problemu kupisz w każdym większym sklepie. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Całość jest bardzo łatwa i powstaje w kilkanaście minut. By go przyrządzić nie trzeba namaczać ani mielić maku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania. Gotowa masa jest też odpowiednio słodka. Warto wybierać produkt, który zawiera również bakalie, dzięki temu całe ciasto jest znacznie smaczniejsze. Dobrze jest odszukać masę z jak najmniejszą liczbą konserwantów i z dodatkiem miodu zamiast cukru, to sprawia, że ciasto ma wyjątkowy aromat.
Alergeny w gwieździe makowej z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla gwiazdy makowej z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- masa makowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gwiazdy makowej z ciasta francuskiego
To danie, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(76g)
Węglowodany
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Składniki mineralne
(76g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.