Gumiklyjzy
- Ziemniaki ugotowane (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (4 g)
Przepis na gumiklyjzy krok po kroku
Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przepuść przez praskę do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj skrobię, jajko i sól.
Całość bardzo dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Na stolnicy uformuj z ciasta wałek i pokrój na małe kawałki.
Każdy kawałek uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie palcem.
W szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
Wrzuć delikatnie kluski do wrzątku.
Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat gumiklyjzów
Gumiklyjzy to nic innego jak pyszne, tradycyjne kluski śląskie. To świetnie rozwiązanie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z dziurką.
Aby wykonać przepis na gumiklyjzy potrzebne będą ugotowane ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Wystarczy w misce umieścić ziemniaki ze skrobią i wymieszać. Teraz dodaj jajko i sól. Wszystko ponownie wymieszaj. Na stolnicy lub blacie oprószonej skrobią wyrabiaj chwilę ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój na równe kawałki. Każdy uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie z pomocą palca. Tak przygotowane domowe kluseczki gotuj we wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek.
Te dobre gumiklyjzy z ugotowanych ziemniaków to świetny pomysł na dodatek do mięs z sosem lub np. gulaszu wegetariańskiego. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić gumiklyjzy i wykorzystacie je na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się Państwu, ten sprawdzony przepis to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Alergeny w gumiklyjzach
Lista alergenów dla gumiklyjzów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gumiklyjzów
Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.