Przepis na gulaszowe z indyka z warzywami krok po kroku
- Podudzie indyka bez skóry 500 g
- Papryka czerwona 300 g
- Papryka żółta 300 g
- Cukinia 500 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 40 g 2 łyżki
- Marchewka 200 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Natka pietruszki 1 g
Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj w oliwie z przyprawami (sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, przyprawa do indyka, czosnek).
Warzywa pokrój, cukinię i marchew w plasterki, a paprykę w paski.
Mięso wrzuć do woka, podlej wodą i duś pod przykryciem.
Pod koniec dodaj pokrojone warzywa i duś jeszcze kilka minut, aż zmiękną.
Dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie dopraw.
Podawaj posypane natką pietruszki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Gulaszowe z indyka z warzywami - cechy przepisu
Więcej o Gulaszowym z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, w zależności od sezonowości. Poza tym za każdym razem możemy wybierać inne dodatki (ryż, kasza, ziemniaki, chleb, makaron), dzięki czemu nie będzie monotonnie.
Danie jest dobre dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością, ze względu na niski ładunek glikemiczny.
Dlaczego warto włączyć mięso z indyka do diety? Otóż mięso z indyka ma bardzo dużo zalet. Jest bogate w związki mineralne oraz witaminy. Poza tym można z niego przyrządzić mnóstwo różnych potraw. Nie jest też łatwe do przygotowania, łatwo je przesuszyć.
Patrząc na indyka pod kątem dietetycznym, warto wspomnieć, że cechuje się wysoką wartością odżywczą, jest niskokaloryczny i dość sycący. Jest zdrowszy niż kurczak, ale ze względu, że trudniejszy w przygotowaniu, konsumenci częściej sięgają po kurczaka.
Mięso z indyka jest dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Badania donoszą, że niedobór witaminy B6 może skutecznie utrudnić odchudzanie, a selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy i w przypadku niedoczynności tarczycy jest wskazana suplementacja lub uzupełnienie niedoborów dietą. Ponadto, w indyku jest znacznie mniej tłuszczu oraz cholesterolu niż w mięsie czerwonym. Zawiera znaczne ilości białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest również źródłem żelaza, magnezu, cynku, miedzi i potasu. Dostarcza więcej składników mineralnych w porównaniu do mięsa z kury, ale także od wieprzowiny i wołowiny.
Jak zrobić mięso gulaszowe z indyka z warzywami, aby było zdrowe i smaczne? Przedstawię mój sposób na obiad. Jest naprawdę pyszne. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mięso gulaszowe z indyka z warzywami.
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do indyka i ulubionymi ziołami. Warzywa kroimy z paseczki lub plasterki. Wybieramy warzywa sezonowe. Świetnie sprawdzić się marchew, papryka, cukinia, cebula lub fasolka szparagowa. Dusimy mięso z warzywami z dodatkiem wody, doprawiamy i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Smacznego!
Wartości odżywcze Gulaszowego z indyka z warzywami
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w gulaszowym z indyka z warzywami
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na gulaszowe z indyka z warzywami
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na gulaszowe z indyka z warzywami
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Gulaszowym z indyka z warzywami
Lista alergenów dla Gulaszowego z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Gulaszowe z indyka z warzywami