Gulaszowe z indyka z warzywami

Opublikowano: 05.12.2022 r., 22:15 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują pożywnego i zdrowego dania, łączącego w sobie bogactwo smaków i aromatów. Ta lekka wersja tradycyjnego gulaszu, przygotowana z chudego mięsa indyka i świeżych warzyw, stanowi idealne źródło białka oraz witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Dzięki swojej niskiej zawartości tłuszczu oraz bogactwu błonnika, gulaszowe z indyka z warzywami jest również świetnym wyborem dla osób dbających o linię oraz tych, którzy chcą w smaczny sposób zadbać o swoje zdrowie. To danie, które z łatwością można dopasować do każdej diety, będąc jednocześnie sycącym i rozgrzewającym posiłkiem na chłodniejsze dni.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 60 min
91 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny

Przepis na gulaszowe z indyka z warzywami

Przygotowanie gulaszowego z indyka z warzywami zawsze sprawia mi ogromną przyjemność. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Poniżej chcę Wam pokazać, jak proste i satysfakcjonujące może być przygotowanie pysznego i zdrowego posiłku.

Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Podudzie indyka bez skóry kroję w kostkę i marynuję w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku, oregano, słodkiej papryki, przyprawy do indyka i przeciśniętego przez praskę czosnku. Taka mieszanka przypraw gwarantuje, że mięso będzie miało intensywny i złożony smak.

Następnie przechodzę do warzyw. Cukinię i marchewkę kroję w plasterki, a czerwoną i żółtą paprykę w paski. Taki sposób krojenia nie tylko ułatwia późniejsze jedzenie, ale również sprawia, że warzywa pięknie prezentują się na talerzu.

Przygotowane mięso wrzucam do woka, podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem. To pozwala mięsu zmięknąć i wchłonąć aromaty przypraw, stając się niezwykle kruche i soczyste. Jest to kluczowy moment, który decyduje o ostatecznej konsystencji i smaku mięsa.

Gdy mięso jest już miękkie, dodaję do woka pokrojone wcześniej warzywa. Duszę całość jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal zachowają swój kształt i lekki chrup. W tym momencie dodaję również koncentrat pomidorowy, który wprowadza do dania głębię smaku i piękny, apetyczny kolor. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiam całość do smaku.

Podawanie tego dania to już czysta przyjemność. Gulaszowe z indyka z warzywami posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki, co dodaje całemu daniu świeżości i pięknie komponuje się ze smakiem pozostałych składników. To danie, które z powodzeniem można serwować z różnego rodzaju dodatkami, ale samo w sobie jest tak smaczne i sycące, że zwykle stanowi kompletny posiłek.

Przygotowanie gulaszowego z indyka z warzywami według tego przepisu to gwarancja udanego, smacznego i odżywczego posiłku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To doskonały pomysł na zdrowy i pyszny obiad, który bez wątpienia znajdzie swoje stałe miejsce w menu każdej rodziny.

Składniki dla 4 porcji
  • Podudzie indyka bez skóry (500 g)
  • Papryka czerwona (300 g)
  • Papryka żółta (300 g)
  • Cukinia (500 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (40 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Natka pietruszki (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
wok

Przepis na gulaszowe z indyka z warzywami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj w oliwie z przyprawami (sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, przyprawa do indyka, czosnek).

Warzywa pokrój, cukinię i marchew w plasterki, a paprykę w paski.

Mięso wrzuć do woka, podlej wodą i duś pod przykryciem.

Pod koniec dodaj pokrojone warzywa i duś jeszcze kilka minut, aż zmiękną.

Dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie dopraw.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gulaszowe z indyka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszowego z indyka z warzywami

Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, w zależności od sezonowości. Poza tym za każdym razem możemy wybierać inne dodatki (ryż, kasza, ziemniaki, chleb, makaron), dzięki czemu nie będzie monotonnie.

Danie jest dobre dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością, ze względu na niski ładunek glikemiczny.

Dlaczego warto włączyć mięso z indyka do diety? Otóż mięso z indyka ma bardzo dużo zalet. Jest bogate w związki mineralne oraz witaminy. Poza tym można z niego przyrządzić mnóstwo różnych potraw. Nie jest też łatwe do przygotowania, łatwo je przesuszyć.

Patrząc na indyka pod kątem dietetycznym, warto wspomnieć, że cechuje się wysoką wartością odżywczą, jest niskokaloryczny i dość sycący. Jest zdrowszy niż kurczak, ale ze względu, że trudniejszy w przygotowaniu, konsumenci częściej sięgają po kurczaka.

Mięso z indyka jest dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Badania donoszą, że niedobór witaminy B6 może skutecznie utrudnić odchudzanie, a selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy i w przypadku niedoczynności tarczycy jest wskazana suplementacja lub uzupełnienie niedoborów dietą. Ponadto, w indyku jest znacznie mniej tłuszczu oraz cholesterolu niż w mięsie czerwonym. Zawiera znaczne ilości białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest również źródłem żelaza, magnezu, cynku, miedzi i potasu. Dostarcza więcej składników mineralnych w porównaniu do mięsa z kury, ale także od wieprzowiny i wołowiny.

Jak zrobić mięso gulaszowe z indyka z warzywami, aby było zdrowe i smaczne? Przedstawię mój sposób na obiad. Jest naprawdę pyszne. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mięso gulaszowe z indyka z warzywami.

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do indyka i ulubionymi ziołami. Warzywa kroimy z paseczki lub plasterki. Wybieramy warzywa sezonowe. Świetnie sprawdzić się marchew, papryka, cukinia, cebula lub fasolka szparagowa. Dusimy mięso z warzywami z dodatkiem wody, doprawiamy i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Smacznego!

Alergeny w gulaszowym z indyka z warzywami

Lista alergenów dla Gulaszowego z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulaszowe z indyka z warzywami

Wartości odżywcze gulaszowego z indyka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy obiad idealny dla osób na diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
61.21
91.82
Białko (g)
6.35
9.52
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: papryka czerwona, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.50
6.74
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
5.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.33
3.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
2.34
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
1.64
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.69
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.06
31.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
125.57
188.35
Witamina B6 (mg)
0.24
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.76
Witamina C (mg)
55.95
83.93
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.16
Witamina E (mg)
0.56
0.84
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.33
8.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.13
0.20
Niacyna (mg)
1.93
2.89
Foliany (µg (mcg))
21.90
32.84
Beta karoten (µg (mcg))
1216.08
1824.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
35.08
52.62
Potas (mg)
255.00
382.51
Wapń (mg)
15.63
23.44
Fosfor (mg)
66.99
100.48
Magnez (mg)
16.90
25.35
Żelazo (mg)
0.67
1.01
Cynk (mg)
1.03
1.55
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: papryka czerwona, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszowego z indyka z warzywami 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszowego z indyka z warzywami

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Papryka żółta
300 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Natka pietruszki
1 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Koszt składników
60.00