Gulasz z żołądków kaczych
Przepis na gulasz z żołądków kaczych
Jeszcze niedawno nie przepadałam za żołądkami kaczymi. Jednak od kiedy odkryłam przepis na gulasz z żołądków kaczych, moje podejście do tego składnika całkowicie się zmieniło. Dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na to aromatyczne danie.
Do przygotowania gulaszu z żołądków kaczych będą nam potrzebne: żołądki drobiowe, marchewka, cebula, oliwa z oliwek, jogurt grecki, bulion drobiowy oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, cząber, tymianek oraz mielony czosnek.
Na początek warto umyć i przekroić żołądki na mniejsze części. Następnie w dużym garnku rozgrzejmy oliwę i podsmażmy na niej cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodajmy mięso i podsmażmy je przez chwilę. Następnie zalewamy wszystko bulionem.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy ją do sosu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dusimy potrawę przez około 65 minut, aż mięso będzie miękkie.
Następnie odrobinkę sosu przelewamy do miseczki i mieszamy z jogurtem. Tak przygotowany sos dodajemy do garnka z danym, dokładnie mieszamy i czekamy aż wszystko się zagotuje.
Ja zawsze zachęcam do eksperymentowania w kuchni, dlatego jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, możesz dodać więcej przypraw do gulaszu z żołądków kaczych. Warto również wykorzystać czas duszenia dania na przygotowanie ulubionego dodatku, na przykład kaszy czy ziemniaków.
Czas potrzebny na przygotowanie składników to 20 minut, natomiast czas duszenia potrawy to 65 minut. Przepis na gulasz z żołądków kaczych jest łatwy, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego przygotowaniem.
To danie jest idealne na obiad, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś sycącego, aromatycznego i rozgrzewającego. Gulasz z żołądków kaczych jest również dobre dla osób na dietę bezglutenową, a także dla tych, którzy zwracają uwagę na indeks glikemiczny potrawy.
Chociaż danie ma dość wysoką zawartość tłuszczu, to warto od czasu do czasu pozwolić sobie na jego delektowanie się. Mam nadzieję, że mój przepis na gulasz z żołądków kaczych przypadnie Wam do gustu i stanie się ulubionym daniem w Waszym domu!
- Żołądki drobiowe (600 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
- Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
Przepis na gulasz z żołądków kaczych krok po kroku
Żołądki umyj i przekrój na mniejsze części.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso. Podsmaż przez chwilę, następnie zalej je bulionem.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj ją do sosu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Całość duś przez 65 minut, do zmięknięcia mięsa.
Odrobinę sosu przelej do miseczki i zmieszaj z jogurtem.
Całość wlej do garnka, zamieszaj i odczekaj do zagotowania.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków kaczych
Gulasz z żołądków kaczych to przysmak, który nieczęsto gości na stole. To dlatego, że podroby nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A to szkoda. Ten przepis udowadnia, że kacze żołądki mogą być niezwykle smaczne, a przy tym bardzo sycące. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie komponuje się z kluseczkami, ziemniakami z wody, a także kaszą.
Przepis na gulasz z żołądków kaczych jest bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Całość wychodzi naprawdę pyszna, dzięki czemu ma się ochotę sięgać po to danie bardzo często.
Sos z żołądków kaczych jest potrawą, która nie brzmi zbyt apetycznie, jednak w rzeczywistości jest naprawdę pyszna. Mięso poddane długiej obróbce termicznej staje się miękkie, delikatne i soczyste. Skąpane w pysznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Całość jest dość pikantna i bardzo ziołowa. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników podrobów, które goszczą w diecie zdecydowanie rzadko. To mięso jest dobrym źródłem witaminy A, żelaza, a także pełnowartościowego białka. Wzbogacają codzienną dietę i czynią ją bardziej odżywczą i różnorodną.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żołądki kacze to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Choć żołądki potrzebują dość długiej obróbki termicznej, by były smaczne i delikatne, to nie warto skracać całego procesu. Dobrze jest podzielić mięso na mniejsze kawałki, tak by obróbka była znacznie szybsza.
Żołądki gotowane ze względu na swój wspaniały smak mogą być wspaniałym smakołykiem. Choć ich wygląd może nieco odpychać, uduszone w pysznym sosie stają się po prostu fantastyczne. Najważniejszą kwestią jest ich odpowiednie przepłukanie przed obróbką termiczną, dzięki czemu nie są gorzkie, ani nie występuje w nich żaden posmak.
Sos z kaczych żołądków jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Tutaj kluczem jest umiar. Do tego sosu wcale nie trzeba dodawać zbyt dużo przypraw. Wystarczy odrobina ziół i sól, a także pieprz.
Alergeny w gulaszu z żołądków kaczych
Lista alergenów dla gulaszu z żołądków kaczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gulaszu z żołądków kaczych
To danie, które zawiera sporo nasyconych tłuszczów, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(284g)
Węglowodany
(284g)
Tłuszcze
(284g)
Witaminy
(284g)
Składniki mineralne
(284g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.