Gulasz z żołądków drobiowych
- Żołądki indycze (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku
Duży garnek napełnij 1,5l wody i odrobinę posól. Wodę zagotuj i wrzuć do niej opłukane żołądki. Gotuj przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż przez 5 minut.
Warzywa zalej bulionem i dodaj do nich żołądki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Do całości dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 25 minut do miękkości mięsa i warzyw.
Odrobinę sosu wymieszaj z jogurtem w szklance i przelej do garnka z gulaszem. Doprowadź do wrzenia.
Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem.
-
Żołądki drobiowe
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników prozdrowotnych. Żołądki w takiej postaci są naprawdę smaczne i idealnie komponują się z kaszą czy ziemniakami. Podroby w gęstym sosie na pewno skradną serce wszystkich domowników.
Jeśli zastanawiasz się jak się robi gulasz z żołądków drobiowych, który smakuje po prostu fantastycznie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które pełne jest zdrowych warzyw i pysznego, delikatnego mięsa. Żołądki drobiowe zwykle nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, jednak w takiej wersji naprawdę warto ich spróbować. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie, które sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych, który smakiem przebija klasyczne sosy. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z wieprzowiny i wołowiny, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. To dobry wybór dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, a także o zbilansowane menu. Podroby są świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Ten pyszny gulasz idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest daniem smacznym, łatwym i bardzo sycącym. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W kilka chwil pozwala stworzyć danie bardzo odżywcze i zdrowe. Gulasz idealnie sprawdzi się na obiad, najlepiej w towarzystwie kaszy gryczanej, która świetnie komponuje się z podrobami. To pomysł na naprawdę zdrowe danie, które nie tylko jest dobre dla organizmu, ale również bardzo zdrowe. Tak przygotowany gulasz jest naprawdę dobry i aromatyczny.
Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych
Ten gulasz to świetny pomysł na zdrowy posiłek, bogaty w białko i witaminę A.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.