Gulasz z wieprzowiny
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Papryka żółta - 1 szt (240 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Przepis na gulasz z wieprzowiny krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 2 minuty.
Łopatkę oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso przypraw solą i pieprzem, następnie dodaj do warzyw i smaż 20 minut.
Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do pozostałych składników na patelni.
Papryki pokrój w kostkę, a seler w półksiężyce. Dodaj do reszty składników i podsmaż przez 5 minut.
Całość zalej bulionem i duś przez 20 minut.
Na 3 minuty przed końcem do garnka dodaj przyprawy i koncentrat. Całość dokładnie wymieszaj.
Połowę szklanki letniej wody zmieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
Całość dodaj do sosu i gotuj kolejne 5 minut.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu z wieprzowiny
Gulasz z wieprzowiny to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. W dodatku skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw, które ze względu na dodatek wielu przypraw zamieniają się w niezwykle pyszne. Gulasz świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kluseczkami. Będzie dobry na co dzień i od święta.
Przepis na gulasz z wieprzowiny jest zaskakująco łatwy, choć wydaje się naprawdę pracochłonny. Wystarczy tylko przygotować najpierw poszczególne składniki. Całość trwa sporo czasu, jednak nie warto skracać czasu gotowania. Im dłużej gulasz będzie duszony, tym lepszy smak otrzymamy. Mięso jest również wyraźnie miększe, kiedy spędzi odpowiednio dużo czasu w garnku. Mięsa przed obróbką nie trzeba marynować, co skraca czas oczekiwania. Choć jest to danie bardzo dobrze znane w kuchni Polskiej, wywodzi się z Węgier. To tam popularne są wszelkiego rodzaju gulasze. W wersji pierwotnej jest niezwykle pikantny, jednak jeśli przygotowuje się obiad dla całej rodziny, nie ma co przesadzać z ostrymi przyprawami. W wersji z przepisu nie ma zbyt dużo pieprzu, czy papryczek, dlatego sprawdzi się świetnie nie tylko dla fanów wyrazistych smaków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z wieprzowiny, by był pyszny, miękki i pełen smaku, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo aromatyczna, jednak nie przytłaczająca, a do doprawienia używa się ziół i mieszanek dobrze znanych i łatwo dostępnych. Najważniejszym punktem tego dania jest odpowiednie mięso na gulasz, najlepiej sprawdza się w tym przypadku łopatka. Można użyć również karkówki. Słabo sprawdzi się natomiast schab, który zwykle jest za mało tłusty, przez co twardnieje i staje się mało apetyczny. Ten gulasz to dobry sposób na przemycenie do menu warzyw, których nie jada się często na co dzień, albo za którymi się nie przepada. W sosie giną i smakują niesamowicie.
To pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, który jest nie tylko sycący i rozgrzewający, ale również domowy, przez co wolny jest od konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Ten sos wspaniale komponuje się z kaszą, ziemiankami czy kluskami.
Alergeny w gulaszu z wieprzowiny
Lista alergenów dla gulaszu z wieprzowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion wołowy
Wartości odżywcze gulaszu z wieprzowiny
To danie, które choć zdrowe, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze ma negatywny wpływ na układ krwionośny.
Energia i białka
(484g)
Węglowodany
(484g)
Tłuszcze
(484g)
Witaminy
(484g)
Składniki mineralne
(484g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.