Gulasz z wieprzowiny

Opublikowano: 16.12.2021 r., 11:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny gulasz wieprzowy w garnku
Gulasz z wieprzowiny
Gulasz z wieprzowiny wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Najlepiej sprawdza się podany z kaszą i buraczkami.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia i Obsmażanie 50 min
492 kcal
Kcal w porcji
484 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
  • Papryka żółta - 1 szt (240 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z wieprzowiny krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 2 minuty.

Łopatkę oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso przypraw solą i pieprzem, następnie dodaj do warzyw i smaż 20 minut.

Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do pozostałych składników na patelni.

Papryki pokrój w kostkę, a seler w półksiężyce. Dodaj do reszty składników i podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej bulionem i duś przez 20 minut.

Na 3 minuty przed końcem do garnka dodaj przyprawy i koncentrat. Całość dokładnie wymieszaj.

Połowę szklanki letniej wody zmieszaj ze skrobią ziemniaczaną.

Całość dodaj do sosu i gotuj kolejne 5 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z wieprzowiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z wieprzowiny

Gulasz z wieprzowiny to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. W dodatku skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw, które ze względu na dodatek wielu przypraw zamieniają się w niezwykle pyszne. Gulasz świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kluseczkami. Będzie dobry na co dzień i od święta.

Przepis na gulasz z wieprzowiny jest zaskakująco łatwy, choć wydaje się naprawdę pracochłonny. Wystarczy tylko przygotować najpierw poszczególne składniki. Całość trwa sporo czasu, jednak nie warto skracać czasu gotowania. Im dłużej gulasz będzie duszony, tym lepszy smak otrzymamy. Mięso jest również wyraźnie miększe, kiedy spędzi odpowiednio dużo czasu w garnku. Mięsa przed obróbką nie trzeba marynować, co skraca czas oczekiwania. Choć jest to danie bardzo dobrze znane w kuchni Polskiej, wywodzi się z Węgier. To tam popularne są wszelkiego rodzaju gulasze. W wersji pierwotnej jest niezwykle pikantny, jednak jeśli przygotowuje się obiad dla całej rodziny, nie ma co przesadzać z ostrymi przyprawami. W wersji z przepisu nie ma zbyt dużo pieprzu, czy papryczek, dlatego sprawdzi się świetnie nie tylko dla fanów wyrazistych smaków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z wieprzowiny, by był pyszny, miękki i pełen smaku, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo aromatyczna, jednak nie przytłaczająca, a do doprawienia używa się ziół i mieszanek dobrze znanych i łatwo dostępnych. Najważniejszym punktem tego dania jest odpowiednie mięso na gulasz, najlepiej sprawdza się w tym przypadku łopatka. Można użyć również karkówki. Słabo sprawdzi się natomiast schab, który zwykle jest za mało tłusty, przez co twardnieje i staje się mało apetyczny. Ten gulasz to dobry sposób na przemycenie do menu warzyw, których nie jada się często na co dzień, albo za którymi się nie przepada. W sosie giną i smakują niesamowicie.

To pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, który jest nie tylko sycący i rozgrzewający, ale również domowy, przez co wolny jest od konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Ten sos wspaniale komponuje się z kaszą, ziemiankami czy kluskami.

Alergeny w gulaszu z wieprzowiny

Lista alergenów dla gulaszu z wieprzowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze gulaszu z wieprzowiny

na 100g gotowej potrawy

To danie, które choć zdrowe, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze ma negatywny wpływ na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(484g)
Energia (kcal)
101.84
492.89
Białko (g)
5.37
25.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(484g)
Węglowodany (g)
4.28
20.72
Węglowodany przyswajalne (g)
3.40
16.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(484g)
Tłuszcz (g)
7.14
34.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
12.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
22.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
18.37
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
3.78
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(484g)
Witamina A (µg (mcg))
63.57
307.66
Witamina B6 (mg)
0.19
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.93
Witamina C (mg)
40.50
196.02
Witamina D (µg (mcg))
0.44
2.13
Witamina E (mg)
0.63
3.07
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.52
2.50
Tiamina (mg)
0.22
1.07
Ryboflawina (mg)
0.11
0.51
Niacyna (mg)
1.62
7.83
Foliany (µg (mcg))
15.71
76.03
Beta karoten (µg (mcg))
643.87
3116.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(484g)
Sód (mg)
124.93
604.67
Potas (mg)
224.59
1087.01
Wapń (mg)
16.20
78.42
Fosfor (mg)
66.46
321.65
Magnez (mg)
11.94
57.78
Żelazo (mg)
0.58
2.82
Cynk (mg)
0.81
3.92
Miedź (mg)
0.06
0.28
Mangan (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: marchewka, papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z wieprzowiny 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z wieprzowiny

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
84.50