Gulasz z tofu

Opublikowano: 17.11.2021 r., 19:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z tofu podany w dużej czarnej misce.
Gulasz z tofu
Gulasz z tofu to świetna opcja dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych i łatwych roślinnych dań. Można go przygotować niezwykle łatwo, a smakuje wybornie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
135 kcal
Kcal w porcji
216 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 szt (180 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (70 g)
  • Pieczarki 5 szt (100 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (250 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Cukinia 1/2 szt (150 g)
  • Pomidory w puszce 1 opakowanie (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 opakowanie (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z tofu krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w kostkę tofu i paprykę.

Smaż przez 7 minut.

Pieczarki pokrój w plasterki razem z cukinią i dodaj do garnka.

Smaż kolejne 2 minuty.

Zalej zawartość patelni pomidorami z puszki.

Duś 15 minut.

Dodaj do warzyw przecier pomidorowy i przyprawy, a także ciecierzycę.

Duś kolejne 10 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z tofu

Gulasz z tofu to danie, które jest nie tylko smaczne i sycące, ale również bardzo zdrowe. Zawiera bardzo dużo warzyw, przez co będzie wspaniałym wyborem dla wszystkich dbających o zbilansowane menu na co dzień. Całość zabiera tylko kilka chwil i jest niezwykle łatwa. Gulasz można jeść z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy tylko z pieczywem, gdyż jest bardzo gęsty i odżywczy.

Przepis na gulasz z tofu to opcja bardzo smaczna i łatwa, ale jej największym plusem jest duża odżywczość. To danie jednogarnkowe, ale kryjące w sobie naprawdę sporo cennych składników. Króluje w nim oczywiście tofu, które dodaje gulaszowi odpowiedniej konsystencji, a le również odpowiedniej ilości białka. Najlepiej wybrać takie, które dodatkowo jest fortyfikowane wapniem, którego brakuje w źle zbilansowanej diecie wegańskiej. Oprócz tofu dodaje się również ciecierzycy. Najlepeij użyć tej z puszki, kóra nie potrzebuje dodatkowej obróbki termicznej, to znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Ciecierzyca również dopełnia ilość białka, ale jest też wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który dba o odpowiednią pracę układu pokarmowego. Do gulaszu dobrze jest dodać pieczarek, które poza oczywistym wzmacnianiem smaku potrawy mają również inne korzyści, zwłaszcza zdrowotne. Pieczarki wpływają pozytywnie na mikrobiom jelitowy i regulują gospodarkę węglowodanową, co jest niezwykle cenne dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Całość dopełnia sos pomidorowy, który jest niezwykle cennym źródłem likopenu antyoksydantu, chroniącego układ krwionośny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z tofu w sposób niezwykle prosty, a przy okazji szybki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Gulasz gotuje się szybko, gdyż strączki do niego użyte nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Sprawdzi się on świetnie na obiad wegetariański, a choć jest bez mięsa, to ze względu na tofu i cieciorkę jest bardzo pożywny. Ten prosty przepis pozwala stworzyć szybki, łatwy, a przy okazji warzywny posiłek pełen smaku. To świetna alternatywa dla tofu podawanego zwykle w sosie curry.

Alergeny w gulaszu z tofu

Lista alergenów dla gulaszu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze gulaszu z tofu

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, dostarczające sporo roślinnego białka, błonnika i dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kcal)
62.80
135.64
Białko (g)
2.43
5.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany (g)
6.88
14.86
Węglowodany przyswajalne (g)
5.28
11.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz (g)
3.49
7.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
6.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
4.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A (µg (mcg))
32.81
70.88
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
25.67
55.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.40
3.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.18
Niacyna (mg)
1.07
2.30
Foliany (µg (mcg))
20.27
43.79
Beta karoten (µg (mcg))
353.44
763.43
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód (mg)
63.29
136.70
Potas (mg)
272.42
588.42
Wapń (mg)
55.25
119.33
Fosfor (mg)
44.78
96.73
Magnez (mg)
13.46
29.08
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.49
3.23
Cynk (mg)
0.34
0.74
Miedź (mg)
0.17
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z tofu 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z tofu

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Ciecierzyca konserwowa
70 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
250 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukinia
150 g
1/2 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pomidory w puszce
400 g
1 opakowanie
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
53.80