Gulasz z szynki
- Szynka wieprzowa (1000 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (70 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Ziemniaki późne - 6 średnich ziemniaków (450 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 2 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na gulasz z szynki krok po kroku
Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.
Mięso obtocz w mące.
W garnku rozgrzej olej i przysmaż szybko mięso. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek drobno pokrojone.
Mięso zalej bulionem warzywnym.
Marchew umyj i pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki, dodaj do gulaszu.
Gulasz dopraw 1 łyżeczką soli, papryki słodkiej, sporą szczyptą pieprzu oraz dodaj 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Gulasz gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w ósemki. Dodaj do gulaszu.
Gotuj 30 minut. Dopraw solą do smaku.
Więcej informacji na temat gulaszu z szynki
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się z ziemniaków, papryki, mięsa, cebuli i marchwi. Przygotowywana była w kotłach nad ogniskami. Po całym dniu pracy danie to zaspokajało idealnie potrzeby pasterzy. Danie to dopiero w XVIII wieku zaczęło gości na stołach innych a nie tylko pasterzy. Od tego czasu zaczynał się robić coraz bardziej popularny aż przepis na danie opuścił kraj. Pyszny gulasz jest narodowym daniem węgierskim, w kraju tym wciąż jest podawany jako zupa. W Polsce na popularności zyskał gulasz w formie gęstego sosu mięsnego zazwyczaj bez dodatku warzyw przyprawiony jedynie solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim z dodatkiem cebuli i czosnku.
Gulasz z szynki to najpopularniejszy gulasz wykonywany w Polsce. Sos z szynki wieprzowej wykorzystywany jest jako dodatek do ziemniaków, kopytek, pyz, klusek śląskich lub placków ziemniaczanych. Popularnym dodatkiem do tej mięsnej potrawy jest także kasza. Najczęściej wybierane mięso to łopatka lub szynka wieprzowa na gulasz, jest ono delikatnie przerośnięte tłuszczem dzięki czemu po ugotowaniu jest miękkie i soczyste. Ważne aby składniki na sos były dobrej jakości ponieważ to one gwarantują najlepszy smak dania. Jak zrobić gęsty sos do gulaszu z szynki? Najszybszym sposobem jest obtoczenie kawałków mięsa w mące i szybki przesmażeniu ich. Dzięki temu tworzymy coś w stylu zasmażki oraz zamykamy powierzchnię mięsa dzięki czemu cały jego smak pozostaje w kawałkach. Drugim sposobem jest przygotowanie zasmażki pod koniec gotowania, która zagęści sos, a trzecim przygotowanie zawiesiny mąki, wody i/lub śmietany oraz dodanie jej pod koniec gotowania mięsa.
Przepis na gulasz z szynki jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujesz tylko odrobinę czasu aby odpowiednio go ugotować. A jak zrobić gulasz wieprzowy z szynki dowiesz się z dokładnego przepisu. Wypróbuj najlepszy przepis na pyszny, domowy gulasz, który jest klasycznym dodatkiem do wielu potraw.
Alergeny w gulaszu z szynki
Lista alergenów dla gulaszu z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z szynki
Gulasz z szynki wieprzowej jest pysznym daniem, które przy pominięciu etapu obsmażania mięsa jest dużo lżejsze. Gulasz wieprzowy jest delikatnym i sycącym daniem, które spożywane z surówką i raz na jakiś czas jest odpowiednio zbilansowanym daniem.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.