Gulasz z serduszek drobiowych

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z serduszek, żeliwne naczynie
Gulasz z serduszek drobiowych
Gulasz z serduszek drobiowych to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gulasz warto podać z dodatkiem kaszy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 45 min
294 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Serca drobiowe (500 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miseczka, ręcznik papierowy, patelnia głęboka

Przepis na gulasz z serduszek drobiowych krok po kroku

Serca drobiowe dokładnie oczyść, umyj i osusz na ręczniku papierowym.

Marchew obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia.

Następnie do patelni dodaj serca drobiowe, podsmaż przez 3 minuty i całość zalej bulionem warzywnym.

Na patelnię dodaj marchew, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżeczkę majeranku.

Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości serc drobiowych).

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją pod koniec gotowania do serc drobiowych.

Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, aby nie powstały grudki.

Do gulaszu dodaj zawiesinę z mąki i dokładnie wymieszaj. Gulasz gotuj, aż sos zgęstnieje.

Na sam koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z serduszek drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z serduszek drobiowych

Gulasz z serduszek drobiowych to doskonały pomysł na obiad. Pyszny gulasz z serc kurzych w sosie własnym warto podajcie z kaszą lub ziemniakami. Gulasz doskonale komponuje się również z różnymi surówkami, np. z surówką z białej kapusty lub z buraczkami. Przepis na gulasz z serduszek drobiowych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty: serca drobiowe, cebula, marchew, bulion warzywny, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić gulasz z serduszek drobiowych? Serca drobiowe dokładnie oczyść, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Marchew obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia. Następnie do patelni dodaj serca drobiowe, podsmaż przez 3 minuty i całość zalej bulionem warzywnym. Na patelnię dodaj marchew, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżeczkę majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości serc drobiowych). Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją pod koniec gotowania do serc drobiowych. Do gulaszu dodaj zawiesinę z mąki i wody, dokładnie wymieszaj. Gulasz gotuj, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Serca drobiowe to podroby, które świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznego gulaszu. Produkt ten zawiera sporo cholesterolu, dlatego nie zaleca się go osobom chorujący na miażdżycę. Serca drobiowe zawierają sporej ilości składników odżywczych, do których możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B, witaminę Ą, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Serca drobiowe są produktem niskokalorycznym, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.

Podsumowując gulasz z serduszek drobiowych to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w gulaszu z serduszek drobiowych

Lista alergenów dla gulaszu z serduszek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z serduszek drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z serduszek drobiowych to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Gulasz warto podać z dodatkiem kaszy oraz ogórków kiszonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
117.66
294.15
Białko (g)
8.19
20.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.01
10.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
8.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.55
18.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
5.86
Tłuszcze nienasycone (g)
5.20
13.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
7.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
5.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.02
165.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
100.61
251.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.54
8.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.82
17.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.37
10.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.67
6.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.88
114.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
116.54
291.36
Potas (mg)
153.89
384.73
Wapń (mg)
16.38
40.95
Fosfor (mg)
96.96
242.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.81
29.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.25
8.11
Cynk (mg)
3.30
8.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z serduszek drobiowych 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z serduszek drobiowych

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca drobiowe
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
39.50