Gulasz z serduszek drobiowych
- Serca drobiowe (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na gulasz z serduszek drobiowych krok po kroku
Serca drobiowe dokładnie oczyść, umyj i osusz na ręczniku papierowym.
Marchew obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia.
Następnie do patelni dodaj serca drobiowe, podsmaż przez 3 minuty i całość zalej bulionem warzywnym.
Na patelnię dodaj marchew, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżeczkę majeranku.
Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości serc drobiowych).
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją pod koniec gotowania do serc drobiowych.
Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, aby nie powstały grudki.
Do gulaszu dodaj zawiesinę z mąki i dokładnie wymieszaj. Gulasz gotuj, aż sos zgęstnieje.
Na sam koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Kluski śląskie
-
Ciasto na naleśniki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Łazanki
-
Bigos tradycyjny
-
Karkówka pieczona
-
Zupa marchewkowa
-
Łazanki z kapustą
-
Bitki wieprzowe
-
Gulasz z szynki
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Lampredotto
-
Kurki w śmietanie
-
Naleśniki na słono
-
Małdrzyki
-
Placuszki dyniowe
-
Leczo warzywne
-
Naleśniki z kurczakiem
-
Tanie przepisy na obiad za 10 zł
Więcej informacji na temat gulaszu z serduszek drobiowych
Gulasz z serduszek drobiowych to doskonały pomysł na obiad. Pyszny gulasz z serc kurzych w sosie własnym warto podajcie z kaszą lub ziemniakami. Gulasz doskonale komponuje się również z różnymi surówkami, np. z surówką z białej kapusty lub z buraczkami. Przepis na gulasz z serduszek drobiowych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty: serca drobiowe, cebula, marchew, bulion warzywny, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić gulasz z serduszek drobiowych? Serca drobiowe dokładnie oczyść, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Marchew obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia. Następnie do patelni dodaj serca drobiowe, podsmaż przez 3 minuty i całość zalej bulionem warzywnym. Na patelnię dodaj marchew, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 płaską łyżeczkę majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości serc drobiowych). Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją pod koniec gotowania do serc drobiowych. Do gulaszu dodaj zawiesinę z mąki i wody, dokładnie wymieszaj. Gulasz gotuj, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Serca drobiowe to podroby, które świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznego gulaszu. Produkt ten zawiera sporo cholesterolu, dlatego nie zaleca się go osobom chorujący na miażdżycę. Serca drobiowe zawierają sporej ilości składników odżywczych, do których możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B, witaminę Ą, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Serca drobiowe są produktem niskokalorycznym, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.
Podsumowując gulasz z serduszek drobiowych to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w gulaszu z serduszek drobiowych
Lista alergenów dla gulaszu z serduszek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gulaszu z serduszek drobiowych
Gulasz z serduszek drobiowych to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Gulasz warto podać z dodatkiem kaszy oraz ogórków kiszonych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.