Gulasz z serc wieprzowych

Opublikowano: 24.02.2022 r., 16:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowany gulasz serca wieprzowe
Gulasz z serc wieprzowych
Jak w szybki i prosty sposób przygotować podroby na obiad? Poznaj mój sprawdzony przepis na gulasz z serc wieprzowych.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
321 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Serca drobiowe (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na gulasz z serc wieprzowych krok po kroku

Serca dokładnie umyj i oczyść.

Obtocz serca delikatnie w mące i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po chwili wrzuć pokrojone warzywa i wlej odrobinę wody.

Duś całość pod przykryciem, nie zapominaj o przyprawach.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz z serc wieprzowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z serc wieprzowych

Gulasz z serc wieprzowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z serc wieprzowych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić gulasz z serc wieprzowych idealny na obiad?

Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.

Zaczniemy od dokładnego umycia serc i ich oczyszczenia.

Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Tak przygotowany gulasz najlepiej będzie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już wiesz jak zrobić gulasz z serc wieprzowych, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu.

Alergeny w gulaszu z serc wieprzowych

Lista alergenów dla gulaszu z serc wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z serc wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Podroby nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
160.69
321.37
Białko (g)
9.36
18.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.15
26.29
Węglowodany przyswajalne (g)
12.39
24.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.84
15.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
4.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.44
10.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.28
6.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
4.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.78
121.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.26
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
6.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.89
133.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.01
70.02
Potas (mg)
169.29
338.58
Wapń (mg)
12.46
24.93
Fosfor (mg)
106.64
213.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.05
32.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.58
7.16
Cynk (mg)
3.18
6.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z serc wieprzowych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z serc wieprzowych

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca drobiowe
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.50