Gulasz z serc indyczych

Opublikowano: 27.01.2023 r., 11:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z serc indyczych.
Gulasz z serc indyczych
Gulasz z serc indyczych to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz z dodatkiem warzyw jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
406 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Serca indycze (500 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (140 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z serc indyczych krok po kroku

Serca indycze oczyść z żyłek.

Pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Obierz marchew ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Na patelnię dodaj serca i smaż przez 5 minut.

Dodaj marchew i podsmaż chwilę.

Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 15 minut.

Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i dopraw solą.

Wlej śmietanę na patelnię i gotuj przez 4 minuty.

Posiekaj natkę pietruszki.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gulasz z serc indyczych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z serc indyczych

Gulasz z serc indyczych to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się dla osób nielubiących gotować. Gulasz z podrobów dobrze podawać z dodatkiem kaszy oraz tartych buraczków. Najlepszy gulasz można zabrać także na obiad do pracy. Przepis na gulasz z serc indyczych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serca indycze, marchew, cebula, czosnek, śmietana kremówka, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy, natka pietruszki.

Jak zrobić gulasz z serc indyczych? Serca indycze oczyść z żyłek. Pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Obierz marchew ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię dodaj serca i smaż przez 5 minut. Dodaj marchew i podsmaż chwilę. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i dopraw solą. Wlej śmietanę na patelnię i gotuj przez 4 minuty. Posiekaj natkę pietruszki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem natki pietruszki.

Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jest także doskonałym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu, któremu zawdzięcza kolor. Serca indycze są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają także sporą ilość witamin oraz składników mineralnych.

Podsumowując: pyszny gulasz sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać także podczas spotkania w gronie znajomych. Dobrym dodatkiem do gulaszu będzie także surówka z kiszonej kapusty. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w gulaszu z serc indyczych

Lista alergenów dla gulaszu z serc indyczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z serc indyczych

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z serc indyczych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Potrawa jest także dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
147.94
406.83
Białko (g)
8.53
23.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
6.03
16.59
Węglowodany przyswajalne (g)
5.17
14.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.87
27.14
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
15.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
12.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
7.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
4.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.45
276.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.26
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.53
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.27
8.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.38
36.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
71.71
197.20
Potas (mg)
176.42
485.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.01
57.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.48
268.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.16
41.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
5.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.55
4.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z serc indyczych 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z serc indyczych

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca indycze
500 g
12.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
140 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
44.50