Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
- Serca drobiowe (500 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (15 g)
- Marchewka (90 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarki (130 g)
Przepis na gulasz z serc drobiowych z pieczarkami krok po kroku
Serca oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki i opłucz.
W garnku rozpuść masło i podsmaż serca. Zalej je 650 ml wody i gotuj przez godzinę.
Na patelni rozgrzej pozostałą część masła i podsmaż pokrojoną w plasterki marchew i pieczarki oraz pokrojone w kostkę cebulę, oraz paprykę.
Warzywa dodaj do gotujących się serc.
Dorzuć przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę czosnku. Wymieszaj. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.
W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę i wlej do gulaszu. Zagotuj.
Więcej informacji na temat gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to coś, co pokocha każdy miłośnik podrobów. Sos jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Doskonale rozgrzewa od środka. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go krok po kroku.
Przepis na gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Najlepiej smakuje z kaszą, ale możesz podawać go również z gotowanymi ziemniakami, czy kluseczkami. To doskonały pomysł na posiłek smaczny i pełen witamin. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. Takie, które z łatwością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. A wszystko to można przygotować w naprawdę niezbyt pracochłonny sposób. Ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Chudy drób świetnie komponuje się w nim ze słodką i ostrą papryką, miękką i aksamitną marchewką, a także skarmelizowaną cebulą. Tworzą razem gęsty, aromatyczny i kremowy sos, który nie wymaga zagęszczania. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie, a do tego jest bardziej zdrową wersją tego popularnego dania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z serc drobiowych z pieczarkami, by był smaczny, tani i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Serduszka z kurczaka to produkt, który nieczęsto gości na talerzach. Boimy się ich smaku, ale również nie wiemy, jak przyrządzić je w taki sposób, by były miękkie, zdrowe i aromatyczne. Jeśli chcesz spróbować tego przysmaku postaw na gulasz. Aromatyczny sos z dodatkiem warzyw doskonale komponuje się z tym mięsem. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które pełne jest zdrowych warzyw i pysznego, delikatnego mięsa. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie, które sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja. Serca drobiowe zawierają więcej cennych dla zdrowia składników niż inne rodzaje mięs. Są bogate w wapń, fosfor, ale przede wszystkim w żelazo. Zalecane są zwłaszcza osobom, które chorują na anemię.
Alergeny w gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami
Lista alergenów dla gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami
To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(279g)
Węglowodany
(279g)
Tłuszcze
(279g)
Witaminy
(279g)
Składniki mineralne
(279g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.