Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami

Opublikowano: 19.02.2024 r., 13:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz serca drobiowe pieczarki naczynie
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to coś, co pokocha każdy miłośnik podrobów. Sos jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Doskonale rozgrzewa od środka.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 45 min
336 kcal
Kcal w porcji
279 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Serca drobiowe (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarki (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z serc drobiowych z pieczarkami krok po kroku

Serca oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki i opłucz.

W garnku rozpuść masło i podsmaż serca. Zalej je 650 ml wody i gotuj przez godzinę.

Na patelni rozgrzej pozostałą część masła i podsmaż pokrojoną w plasterki marchew i pieczarki oraz pokrojone w kostkę cebulę, oraz paprykę.

Warzywa dodaj do gotujących się serc.

Dorzuć przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę czosnku. Wymieszaj. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.

W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę i wlej do gulaszu. Zagotuj.

Jak oceniasz przepis na gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami

Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to coś, co pokocha każdy miłośnik podrobów. Sos jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Doskonale rozgrzewa od środka. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go krok po kroku.

Przepis na gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Najlepiej smakuje z kaszą, ale możesz podawać go również z gotowanymi ziemniakami, czy kluseczkami. To doskonały pomysł na posiłek smaczny i pełen witamin. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. Takie, które z łatwością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. A wszystko to można przygotować w naprawdę niezbyt pracochłonny sposób. Ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Chudy drób świetnie komponuje się w nim ze słodką i ostrą papryką, miękką i aksamitną marchewką, a także skarmelizowaną cebulą. Tworzą razem gęsty, aromatyczny i kremowy sos, który nie wymaga zagęszczania. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie, a do tego jest bardziej zdrową wersją tego popularnego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z serc drobiowych z pieczarkami, by był smaczny, tani i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Serduszka z kurczaka to produkt, który nieczęsto gości na talerzach. Boimy się ich smaku, ale również nie wiemy, jak przyrządzić je w taki sposób, by były miękkie, zdrowe i aromatyczne. Jeśli chcesz spróbować tego przysmaku postaw na gulasz. Aromatyczny sos z dodatkiem warzyw doskonale komponuje się z tym mięsem. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które pełne jest zdrowych warzyw i pysznego, delikatnego mięsa. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie, które sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja. Serca drobiowe zawierają więcej cennych dla zdrowia składników niż inne rodzaje mięs. Są bogate w wapń, fosfor, ale przede wszystkim w żelazo. Zalecane są zwłaszcza osobom, które chorują na anemię.

Alergeny w gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(279g)
Energia (kcal)
120.47
336.11
Białko (g)
7.96
22.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(279g)
Węglowodany (g)
4.54
12.65
Węglowodany przyswajalne (g)
3.61
10.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(279g)
Tłuszcz (g)
7.97
22.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.45
12.40
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
9.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
5.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
3.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.63
197.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(279g)
Witamina A (µg (mcg))
134.49
375.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
3.28
9.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.16
81.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.13
95.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.31
Ryboflawina (mg)
0.41
1.14
Niacyna (mg)
2.99
8.35
Foliany (µg (mcg))
49.08
136.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(279g)
Sód (mg)
41.05
114.54
Potas (mg)
201.23
561.44
Wapń (mg)
13.11
36.59
Fosfor (mg)
102.93
287.18
Magnez (mg)
12.69
35.40
Żelazo (mg)
2.94
8.20
Cynk (mg)
3.12
8.71
Miedź (mg)
0.21
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z serc drobiowych z pieczarkami

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca drobiowe
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Pieczarki
130 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 130 g
Koszt składników
30.00