Przepis na gulasz z pręgi wołowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mięso dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie obtocz w mące.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni.

Krótko obsmaż mięso, dodaj pokrojone w pióra cebulę i ząbki czosnku.

Na końcu dodaj pokrojoną w paski paprykę, całość zalej odrobiną wody.

Duś mięso do momentu, aż będzie miękkie.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

gulasz z pręgi wołowej
Gulasz z pręgi wołowej
Koszt przygotowania dania
66.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
398 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Gulasz z pręgi wołowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z pręgi wołowej

Gulasz z pręgi wołowej z warzywami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wołowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze. Dodatkowo wołowina należy do mięs czerwonych, które nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z pręgi wołowej. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dlatego, w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie, na pyszny obiad. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Jednak z wołowiny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wołowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak ugotować i jak zrobić gulasz z pręgi wołowej? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu, czyli czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój przepis na gulasz wołowy z pieczarkami, postaw na prostotę i przygotuj go we własnym domu. Mój pomysł na gulasz z pręgi wołowej to najlepszy i sprawdzony przepis, dlatego śmiało możesz go wypróbować, zawsze wychodzi bardzo dobry w smaku.

Wartości odżywcze gulaszu z pręgi wołowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
159.21 kcal
398.02 kcal
Białko
11.64 g
29.09 g

Węglowodany w gulaszu z pręgi wołowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.96 g
29.91 g
Węglowodany przyswajalne
11.26 g
28.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
1.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.10 g
17.74 g
Tłuszcze nasycone
2.55 g
6.38 g
Tłuszcze nienasycone
4.55 g
11.36 g
Tłuszcze jednonasycone
3.45 g
8.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
2.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
38.42 mg
96.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z pręgi wołowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.36 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.22 mg
13.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.07 µg (mcg)
92.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z pręgi wołowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
39.48 mg
98.71 mg
Potas
249.89 mg
624.72 mg
Wapń
15.25 mg
38.12 mg
Fosfor
130.25 mg
325.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.56 mg
51.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
3.06 mg
Cynk
1.49 mg
3.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z pręgi wołowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z pręgi wołowej

Lista alergenów dla gulaszu z pręgi wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu z pręgi wołowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z pręgi wołowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób