Gulasz z pręgi wołowej

Opublikowano: 24.02.2022 r., 10:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sycący gulasz wołowy z pręgi
Gulasz z pręgi wołowej
Gulasz z delikatnego mięsa, jakim jest pręga wołowa to wykwintne danie, które w krótkim czasie przygotujesz dla swojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
398 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na gulasz z pręgi wołowej krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie obtocz w mące.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni.

Krótko obsmaż mięso, dodaj pokrojone w pióra cebulę i ząbki czosnku.

Na końcu dodaj pokrojoną w paski paprykę, całość zalej odrobiną wody.

Duś mięso do momentu, aż będzie miękkie.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz z pręgi wołowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z pręgi wołowej

Gulasz z pręgi wołowej z warzywami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wołowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze. Dodatkowo wołowina należy do mięs czerwonych, które nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z pręgi wołowej. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dlatego, w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie, na pyszny obiad. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Jednak z wołowiny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wołowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak ugotować i jak zrobić gulasz z pręgi wołowej? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu, czyli czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój przepis na gulasz wołowy z pieczarkami, postaw na prostotę i przygotuj go we własnym domu. Mój pomysł na gulasz z pręgi wołowej to najlepszy i sprawdzony przepis, dlatego śmiało możesz go wypróbować, zawsze wychodzi bardzo dobry w smaku.

Alergeny w gulaszu z pręgi wołowej

Lista alergenów dla gulaszu z pręgi wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z pręgi wołowej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania gulaszu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa i warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
159.21
398.02
Białko (g)
11.64
29.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.96
29.91
Węglowodany przyswajalne (g)
11.26
28.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.10
17.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.55
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
11.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.45
8.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.42
96.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.36
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.22
13.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.07
92.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
39.48
98.71
Potas (mg)
249.89
624.72
Wapń (mg)
15.25
38.12
Fosfor (mg)
130.25
325.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.56
51.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
3.06
Cynk (mg)
1.49
3.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z pręgi wołowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z pręgi wołowej

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
80.50