Przepis na gulasz z polędwiczek wieprzowych krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 800 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
Polędwiczkę pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Boczek pokrój w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w plastry.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.
Dodaj mięso i obsmaż.
Dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wlej 1000 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub domowymi kopytkami.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Gulasz z polędwiczek wieprzowych - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z polędwiczek wieprzowych
Gulasz z polędwiczek wieprzowych to świetny pomysł na smaczny gulasz dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako potrawę na wiele różnych okazji, także tych bardziej uroczystych. Gulasz z polędwiczek jest przyspieszoną wersją tradycyjnego gulaszu, gdyż mięso z polędwicy jest dużo prostsze w obróbce cieplnej. Przepis na gulasz z polędwiczek wieprzowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, marchew, cebula, natka pietruszki, papryka czerwona, olej rzepakowy, boczek wieprzowy wędzony, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, kumin.
Jak zrobić gulasz z polędwiczek wieprzowych? Polędwiczkę pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż. Dodaj mięso i obsmaż. Dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem lub domowymi kopytkami.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując pyszny gulasz z polędwiczek to świetna propozycja na obiad. Sprawdzony przepis można wykorzystać także jako danie na imprezę ze znajomymi. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz można zagęścić, dodając do niego ziemniaki lub odrobinę mąki ziemniaczanej. Smaczny gulasz świetnie sprawdzi się także dla dzieci, pamiętaj jednak, aby nie dodawać do niego ostrych przypraw.
Wartości odżywcze gulaszu z polędwiczek wieprzowych
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w gulaszu z polędwiczek wieprzowych
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na gulasz z polędwiczek wieprzowych
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z polędwiczek wieprzowych
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z polędwiczek wieprzowych
Lista alergenów dla gulaszu z polędwiczek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z polędwiczek wieprzowych