Gulasz z polędwiczek wieprzowych

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z polędwiczek wieprzowych podany w białym, głębokim talerzu.
Gulasz z polędwiczek wieprzowych
Gulasz z polędwiczek wieprzowym to bardzo dobra propozycja na pyszny lekki gulasz. Polędwiczki w sosie z warzywami są bardzo miękkie i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
610 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z polędwiczek wieprzowych krok po kroku

Polędwiczkę pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.

Dodaj mięso i obsmaż.

Dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wlej 1000 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub domowymi kopytkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z polędwiczek wieprzowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z polędwiczek wieprzowych

Gulasz z polędwiczek wieprzowych to świetny pomysł na smaczny gulasz dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako potrawę na wiele różnych okazji, także tych bardziej uroczystych. Gulasz z polędwiczek jest przyspieszoną wersją tradycyjnego gulaszu, gdyż mięso z polędwicy jest dużo prostsze w obróbce cieplnej. Przepis na gulasz z polędwiczek wieprzowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, marchew, cebula, natka pietruszki, papryka czerwona, olej rzepakowy, boczek wieprzowy wędzony, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, kumin.

Jak zrobić gulasz z polędwiczek wieprzowych? Polędwiczkę pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż. Dodaj mięso i obsmaż. Dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem lub domowymi kopytkami.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując pyszny gulasz z polędwiczek to świetna propozycja na obiad. Sprawdzony przepis można wykorzystać także jako danie na imprezę ze znajomymi. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz można zagęścić, dodając do niego ziemniaki lub odrobinę mąki ziemniaczanej. Smaczny gulasz świetnie sprawdzi się także dla dzieci, pamiętaj jednak, aby nie dodawać do niego ostrych przypraw.

Alergeny w gulaszu z polędwiczek wieprzowych

Lista alergenów dla gulaszu z polędwiczek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z polędwiczek wieprzowych

Wartości odżywcze gulaszu z polędwiczek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z polędwiczek wieprzowych to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest nisko kaloryczna i zawiera dużą ilość białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
160.58
610.22
Białko (g)
12.57
47.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
3.64
13.84
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
10.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
3.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
10.43
39.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
9.44
Tłuszcze nienasycone (g)
7.95
30.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
21.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
8.80
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.40
142.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
117.04
444.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.11
87.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.63
Witamina E (mg)
0.45
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.15
4.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.13
15.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.72
52.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1169.53
4444.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
206.10
783.20
Potas (mg)
310.61
1180.34
Wapń (mg)
13.21
50.19
Fosfor (mg)
154.51
587.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.69
74.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.66
Cynk (mg)
1.20
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z polędwiczek wieprzowych 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z polędwiczek wieprzowych

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
72.50