Przepis na gulasz z podrobów krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Podroby umyj i pokrój, aby uzyskać kawałki o podobnej wielkości. Warzywa pokrój w kostkę.

W garnku z oliwą podsmaż serca i żołądki z dodatkiem cebuli.

Dodaj do garnka resztę warzyw, przecier, bulion, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, oraz sól i pieprz do smaku.

Gotuj 35 minut.

Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 5-8 minut.

Rondelek z gulaszem z podrobów. Obok znajdują się miseczki z ziołami.
Gulasz z podrobów
Koszt przygotowania dania
21.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Gulasz z podrobów - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszowi z podrobów

Podroby to jadalne narządy wewnętrzne zwierząt rzeźnych. Można je podzielić na 4 klasy. W tym przepisie wykorzystamy podroby z 3 klas, czyli wątróbkę z pierwszej klasy, serca z drugiej i żołądki z trzeciej klasy. Spośród tych podrobów najbogatsza w żelazo jest wątroba. Dzięki jej dodatkowi łatwo dostarczysz zalecaną ilość tego składnika odżywczego. Szczególnie ważne jest to w przypadku kobiet, u których częściej niż u mężczyzn dochodzi do niedokrwistości (anemii). Gulasz z podrobów to dobry pomysł na łatwe dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza.

Gulasz natomiast to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Gulasz z podrobów zrobiony jest z serc, żołądków drobiowych i drobiowej wątróbki oraz z warzyw, a dokładniej z cebuli, marchewki, pietruszki i papryki. Całość gotowana jest z bulionem warzywnym. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest najlepszy z kaszą gryczaną, ale możesz podawać go także z ryżem, komosą ryżową, jak i z makaronem. Przepis na gulasz z podrobów robi się w jednym garnku, podobnie jak każdy inny gulasz.

Jak przyrządzić gulasz z podrobów drobiowych?

Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia podrobów i pokrojonego w kostkę. Warzywa także kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy serca i żołądki oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 35 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną wątróbkę. Możesz też zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. Wątróbkę gotujemy około 5-8 minut W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, aromatyczny i sycący gulasz na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze Gulaszu z podrobów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(364g)
Energia (kalorie)
66.29 kcal
241.28 kcal
Białko
5.76 g
20.95 g

Węglowodany w gulaszowi z podrobów

Na 100g
Na porcję
(364g)
Węglowodany
4.09 g
14.90 g
Węglowodany przyswajalne
3.17 g
11.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
3.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(364g)
Tłuszcz
3.14 g
11.43 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
4.93 g
Tłuszcze nienasycone
1.77 g
6.43 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.20 g
4.38 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
2.05 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
79.22 mg
288.35 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z podrobów

Na 100g
Na porcję
(364g)
Witamina A
475.58 µg (mcg)
1731.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.86 mg
Witamina B12
2.79 µg (mcg)
10.15 µg (mcg)
Witamina C
48.73 mg
177.39 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: serca drobiowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
2.02 mg
Brak danych dla: serca drobiowe, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
448.23 µg (mcg)
1631.56 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.35 mg
1.27 mg
Niacyna
2.33 mg
8.48 mg
Foliany
98.60 µg (mcg)
358.90 µg (mcg)
Beta karoten
283.14 µg (mcg)
1030.62 µg (mcg)
Brak danych dla: serca drobiowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z podrobów

Na 100g
Na porcję
(364g)
Sód
76.37 mg
277.98 mg
Potas
166.07 mg
604.49 mg
Wapń
10.10 mg
36.75 mg
Fosfor
81.15 mg
295.38 mg
Magnez
10.17 mg
37.02 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
7.41 mg
Cynk
1.12 mg
4.09 mg
Miedź
0.16 mg
0.57 mg
Mangan
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Gulaszu z podrobów 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszowi z podrobów

Lista alergenów dla Gulaszu z podrobów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania Gulaszu z podrobów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Serca drobiowe
100 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Żołądki drobiowe
150 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
150 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
78.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z podrobów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób