Gulasz z piersią z kurczaka

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z piersią z kurczaka podany w garnku.
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta i kaloryczna, a równie smaczna.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 45 min
474 kcal
Kcal w porcji
424 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Marchewka (90 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Sos sojowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z piersią z kurczaka krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.

Gdy będą rumiane dodaj do nich pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.

Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i dodaj do garnka, podsmaż 7 minut i zalej bulionem. Duś przez 30 minut.

Po tym czasie dodaj do całości sos sojowy, koncentrat pomidorowy, skrobię oraz śmietankę.

Zamieszaj i zagotuj, dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na gulasz z piersią z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z piersią z kurczaka

Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta i kaloryczna, a równie smaczna. I choć może się wydawać skomplikowany, wcale taki nie jest. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak sprawia, że ciężko jest powstrzymać się przed wzięciem dokładki.

Przepis na gulasz z piersią z kurczaka będzie świetną opcją na naprawdę odżywczy obiad dla całej rodziny. W dodatku kurczak podany w taki sposób jest po prostu pyszny. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. Takie, które z łatwością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. A wszystko to można przygotować w naprawdę niezbyt pracochłonny sposób. Ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Chudy drób świetnie komponuje się w nim ze słodką i ostrą papryką, miękką i aksamitną marchewką, a także skarmelizowaną cebulą. Tworzą razem gęsty, aromatyczny i kremowy sos, który nie wymaga zagęszczania. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie, a do tego jest bardziej zdrową wersją tego popularnego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z piersią z kurczaka, który będzie smaczny i łatwy, a także dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na fantastyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Kurczak, który jest w niej głównym składnikiem, to mięso nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dostarcza naprawdę sporo białka, dzięki czemu będzie dobrym wyborem również na diecie redukcyjnej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera też znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają negatywnie głównie na układ krwionośny. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. To pomysł na naprawdę smaczny posiłek dla całej rodziny, który nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale także dostarcza mnóstwa cennych składników.

Alergeny w gulaszu z piersią z kurczaka

Lista alergenów dla gulaszu z piersią z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze gulaszu z piersią z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(424g)
Energia (kcal)
111.81
474.05
Białko (g)
7.63
32.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(424g)
Węglowodany (g)
5.74
24.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.91
20.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(424g)
Tłuszcz (g)
6.59
27.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.25
13.78
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
14.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
11.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.12
93.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(424g)
Witamina A (µg (mcg))
69.42
294.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.81
79.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
4.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.65
11.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.28
13.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.24
51.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
673.96
2857.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(424g)
Sód (mg)
178.81
758.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
215.80
914.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.47
48.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.10
343.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.21
64.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
1.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z piersią z kurczaka 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z piersią z kurczaka

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Koszt składników
85.50