Przepis na gulaszu z piersi indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
wok

Mięso pokrój w kostkę, obficie przypraw i odstaw do lodówki.

Olej rozgrzej w woku, dodaj mięso i podsmaż.

Warzywa i pieczarki drobno pokrój i dodaj do mięsa, podlej wodą, przykryj i duś do miękkości.

Na końcu dodaj śmietanę, koncentrat i resztę przypraw.

Udekoruj natką pietruszki.

gulasz z warzywami
gulasz z piersi indyka
Koszt przygotowania dania
26.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Gulasz z piersi indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Gulaszu z piersi indyka

Gulasz z piersi indyka to bardzo szybkie i smaczne danie, które można przygotować na obiad, który idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach.

Gulasz z piersi indyka polecam podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą. U mnie podczas przygotowania tego dania bardzo ważny jest dodatek dużej ilości warzyw lub pieczarek. W sumie można kombinować i wykazać się kreatywnością, ponieważ z większością warzyw gulasz będzie pyszny.

Ogólnie, gulasz to danie narodowe węgierskie. Składnikami prawdziwego węgierskiego gulaszu są papryka, cebula oraz mięso (najczęściej łopatka wieprzowa, boczek lub szynka wieprzowa). Przyprawy, jakie najczęściej są wykorzystywane to czosnek, papryka ostra oraz słodka, liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Potrawa powinna być pikantna. Jeśli chodzi o etymologię, to Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Przez wiele lat, gulasz był podstawowym daniem pasterzy, a później stał się potrawą narodową.

Zaletą tego dania jest to, że jest jednogarnkowe (nie brudzisz kilku garnków jednocześnie), zdrowe oraz bardzo dobre. Do wykonania nie potrzebujesz bulionu, soli, glutaminianu sodu.

Jak zrobić gulasz z piersi indyka? Poniżej przedstawię swój autorki przepis na gulasz z piersi indyka. Jest to najlepsza propozycja na jednogarnkowy, szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością posmakuje również dzieciom. Pomysł na to danie powstał przypadkiem, podczas czyszczenia lodówki.

W dużym woku rozgrzej olej. Dodaj przyprawione (pieprz, papryka słodka, oregano, tymianek, curry) oraz pokrojone w kostkę mięso. Warzywa oraz pieczarki pokrój drobno. Najpierw podsmaż mięso na oleju, następnie dodaj warzywa, podlej lekko wodą. Warzywa, jakie wybrałam tym razem to papryka, por, marchew oraz pieczarki. Przykryj i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną pietruszkę. Potrawa jest naprawdę pyszna.

Wartości odżywcze Gulaszu z piersi indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
83.67 kcal
251.01 kcal
Białko
5.73 g
17.19 g

Węglowodany w gulaszu z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
5.12 g
15.35 g
Węglowodany przyswajalne
4.01 g
12.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
3.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.90 g
14.71 g
Tłuszcze nasycone
3.04 g
9.13 g
Tłuszcze nienasycone
1.86 g
5.58 g
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
4.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
1.70 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol
19.91 mg
59.73 mg

Witaminy w przepisie na gulaszu z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
119.10 µg (mcg)
357.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.79 mg
59.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.40 µg (mcg)
67.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.93 mg
8.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.45 µg (mcg)
52.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
969.61 µg (mcg)
2908.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulaszu z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
27.94 mg
83.83 mg
Potas
236.36 mg
709.07 mg
Wapń
28.66 mg
85.97 mg
Fosfor
78.35 mg
235.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.58 mg
40.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.26 mg
Cynk
0.47 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Gulaszu z piersi indyka 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Gulaszu z piersi indyka

Lista alergenów dla Gulaszu z piersi indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania Gulaszu z piersi indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
47.40
Jak oceniasz przepis na gulaszu z piersi indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób