Gulasz z piersi indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
- Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
- Papryka czerwona (300 g)
- Marchewka (200 g)
- Cebula (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Śmietana 18% (400 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (30 g)
- Cebula (200 g)
Przepis na gulasz z piersi indyka krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę, obficie przypraw i odstaw do lodówki.
Olej rozgrzej w woku, dodaj mięso i podsmaż.
Warzywa i pieczarki drobno pokrój i dodaj do mięsa, podlej wodą, przykryj i duś do miękkości.
Na końcu dodaj śmietanę, koncentrat i resztę przypraw.
Udekoruj natką pietruszki.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat gulaszu z piersi indyka
Gulasz z piersi indyka to bardzo szybkie i smaczne danie, które można przygotować na obiad, który idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach.
Gulasz z piersi indyka polecam podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą. U mnie podczas przygotowania tego dania bardzo ważny jest dodatek dużej ilości warzyw lub pieczarek. W sumie można kombinować i wykazać się kreatywnością, ponieważ z większością warzyw gulasz będzie pyszny.
Ogólnie, gulasz to danie narodowe węgierskie. Składnikami prawdziwego węgierskiego gulaszu są papryka, cebula oraz mięso (najczęściej łopatka wieprzowa, boczek lub szynka wieprzowa). Przyprawy, jakie najczęściej są wykorzystywane to czosnek, papryka ostra oraz słodka, liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Potrawa powinna być pikantna. Jeśli chodzi o etymologię, to Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Przez wiele lat, gulasz był podstawowym daniem pasterzy, a później stał się potrawą narodową.
Zaletą tego dania jest to, że jest jednogarnkowe (nie brudzisz kilku garnków jednocześnie), zdrowe oraz bardzo dobre. Do wykonania nie potrzebujesz bulionu, soli, glutaminianu sodu.
Jak zrobić gulasz z piersi indyka? Poniżej przedstawię swój autorki przepis na gulasz z piersi indyka. Jest to najlepsza propozycja na jednogarnkowy, szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością posmakuje również dzieciom. Pomysł na to danie powstał przypadkiem, podczas czyszczenia lodówki.
W dużym woku rozgrzej olej. Dodaj przyprawione (pieprz, papryka słodka, oregano, tymianek, curry) oraz pokrojone w kostkę mięso. Warzywa oraz pieczarki pokrój drobno. Najpierw podsmaż mięso na oleju, następnie dodaj warzywa, podlej lekko wodą. Warzywa, jakie wybrałam tym razem to papryka, por, marchew oraz pieczarki. Przykryj i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną pietruszkę. Potrawa jest naprawdę pyszna.
Alergeny w gulaszu z piersi indyka
Lista alergenów dla Gulaszu z piersi indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze gulaszu z piersi indyka
Zdrowy i szybki gulasz, idealny na redukcji.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.