Przepis na gulasz z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, miseczka

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj obrane z błonek i pokrojone mięso. Podsmaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.

Całość zalej 1/2 szklanki wody i bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, posiekane na mniejsze kawałki pieczarki i obrane i pokrojone na talarki marchewki. Całość duś przez 60minut, od czasu do czasu mieszając.

Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko razem wymieszaj. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Do miseczki przelej odrobinę sosu i połącz go ze skrobią, by nie było grudek. Całość przelej do garnka z wodą. Zostaw do zagotowania.

Gulasz z pieczarkami podany na dużej patelni z ryżem.
gulasz z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
72.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
378 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Gulasz z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z pieczarkami

Gulasz z pieczarkami to pyszny pomysł na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Szynka duszona z warzywami i ostrymi przyprawami staje się soczysta i bardzo miękka, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, kluskami czy kaszą. Można też podawać go na plackach ziemniaczanych, dzięki czemu tworzy wyborną potrawę.

Przepis na gulasz z pieczarkami jest niezwykle łatwy, w kilka chwil można stworzyć naprawdę świetne danie, które skradnie serca wszystkich domowników. Warzywa z gulaszu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wieprzowy z pieczarkami, który będzie nie tylko szybki i nieskomplikowany, ale również bardzo smaczny i dobrze doprawiony, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Ze względu na dużą ilość warzyw, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. To świetny sposób na wprowadzenie do swojego menu jeszcze większej ilości tych jakże kolorowych i pełnych witamin produktów, które wspierają zdrowie całego organizmu.

Najlepiej gulasz zrobić z szynki wieprzowej, która pod wpływem gotowania staje się bardzo miękka i soczysta. To mięso, które nie ma zbyt wielu błonek, dlatego świetnie nadaje się do tego typu potrawy.

Z tego przepisu powstaje tradycyjny i pyszny gulasz, który swoim smakiem zachwyca każdego, kto tylko go spróbuje. Jest pełen warzyw i smacznego mięsa, dlatego tworzy niesamowicie sycące danie. To dobry wybór na obiad, zwłaszcza dla dużej rodziny.

Wartości odżywcze gulaszu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(429g)
Energia (kalorie)
88.21 kcal
378.43 kcal
Białko
4.21 g
18.04 g

Węglowodany w gulaszu z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(429g)
Węglowodany
4.42 g
18.97 g
Węglowodany przyswajalne
3.70 g
15.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
3.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(429g)
Tłuszcz
6.13 g
26.30 g
Tłuszcze nasycone
2.11 g
9.03 g
Tłuszcze nienasycone
4.01 g
17.20 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
14.31 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
2.89 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
14.17 mg
60.81 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(429g)
Witamina A
50.59 µg (mcg)
217.03 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.72 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina C
30.68 mg
131.61 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
2.20 mg
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.76 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.41 mg
Niacyna
1.53 mg
6.57 mg
Foliany
11.75 µg (mcg)
50.42 µg (mcg)
Beta karoten
509.31 µg (mcg)
2184.94 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(429g)
Sód
129.59 mg
555.93 mg
Potas
185.94 mg
797.68 mg
Wapń
9.11 mg
39.07 mg
Fosfor
58.85 mg
252.46 mg
Magnez
10.02 mg
42.97 mg
Żelazo
0.42 mg
1.82 mg
Cynk
0.51 mg
2.18 mg
Miedź
0.07 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z pieczarkami 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
119.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób