Gulasz z pieczarkami
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Gulasz to pyszny i sycący pomysł na posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Pieczarki sprawiają, że ma wspaniały, głęboki smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Papryka żółta - 240 g (1 szt)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Koncentrat pomidorowy - 40 g (2 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj obrane z błonek i pokrojone mięso. Podsmaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
- Całość zalej 1/2 szklanki wody i bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, posiekane na mniejsze kawałki pieczarki i obrane i pokrojone na talarki marchewki. Całość duś przez 60minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko razem wymieszaj. Gotuj przez kolejne 15 minut.
- Do miseczki przelej odrobinę sosu i połącz go ze skrobią, by nie było grudek. Całość przelej do garnka z wodą. Zostaw do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To zdrowy wybór, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa, które negatywnie wpływa na układ krwionośny.