Gulasz z pieczarkami i papryką

Opublikowano: 25.07.2023 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z pieczarkami i papryką podany w brązowym naczyniu.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Gulasz z pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne, wegetariańskie danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na gulasz bez mięsa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 20 min
140 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Pieczarki (1000 g)
  • Papryka czerwona 5 średnich sztuk (1000 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (200 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z pieczarkami i papryką krok po kroku

Cebule obierz i posiekaj w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokroju w plasterki.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Do garnka włóż cebulę, pieczarki, paprykę oraz ciecierzycę, oraz 2-3 łyżki wody z ciecierzycy. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez 2 minuty.

Po tym czasie do garnka dodaj szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz po jednej łyżeczce curry, oraz papryki słodkiej.

Składniki wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Po tym czasie pokrywkę zdejmij i gotuj do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś 5 minut.

Gotowy gulasz warzywny podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z pieczarkami i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Wegetariański gulasz możesz wzbogacić w tofu. Potrawę warto podać z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na gulasz z pieczarkami i papryką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, pieczarki, papryka czerwona, ciecierzyca konserwowa, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, curry oraz papryka słodka.

A jak zrobić gulasz z pieczarkami i papryką? Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki oczyść i pokroju w plasterki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do garnka włóż cebulę, pieczarki, paprykę oraz ciecierzycę, oraz 2-3 łyżki wody z ciecierzycy. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez 2 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz po jednej łyżeczce curry, oraz papryki słodkiej. Składniki wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmij i gotuj do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ciecierzyca to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej spore ilości białka. Ciecierzyca zawiera w swoim składzie aminokwasy, które nie występują w produktach zbożowych. W ciecierzycy znajdziemy również składniki mineralne oraz witaminy, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk, witaminę C, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B. Ciecierzyca jest również źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia podaż usprawnia perystaltykę jelit.

Podsumowując szybki w przygotowaniu gulasz z pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne, wegetariańskie danie obiadowe. Jako źródło białka do gulaszu wykorzystano ciecierzycę. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w gulaszu z pieczarkami i papryką

Lista alergenów dla gulaszu z pieczarkami i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z pieczarkami i papryką

Wartości odżywcze gulaszu z pieczarkami i papryką

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne danie bezmięsne. Pieczarki oraz papryka stanowią świetnie źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
36.03
140.52
Białko (g)
2.48
9.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
6.73
26.26
Węglowodany przyswajalne (g)
5.04
19.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
6.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
0.52
2.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
1.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.87
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
68.01
265.23
Witamina B6 (mg)
0.19
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina C (mg)
56.16
219.01
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.70
2.75
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Ryboflawina (mg)
0.21
0.84
Niacyna (mg)
2.02
7.87
Foliany (µg (mcg))
31.94
124.58
Beta karoten (µg (mcg))
705.33
2750.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
25.85
100.83
Potas (mg)
258.04
1006.37
Wapń (mg)
10.27
40.04
Fosfor (mg)
58.29
227.32
Magnez (mg)
12.30
47.96
Żelazo (mg)
0.55
2.13
Cynk (mg)
0.36
1.39
Miedź (mg)
0.17
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z pieczarkami i papryką 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z pieczarkami i papryką

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
1000 g
5 średnich sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
41.50