Gulasz z pieczarkami
- Szynka wieprzowa surowa (500 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Papryka żółta - 1 szt (240 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na gulasz z pieczarkami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj obrane z błonek i pokrojone mięso. Podsmaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
Całość zalej 1/2 szklanki wody i bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, posiekane na mniejsze kawałki pieczarki i obrane i pokrojone na talarki marchewki. Całość duś przez 60minut, od czasu do czasu mieszając.
Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko razem wymieszaj. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Do miseczki przelej odrobinę sosu i połącz go ze skrobią, by nie było grudek. Całość przelej do garnka z wodą. Zostaw do zagotowania.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat gulaszu z pieczarkami
Gulasz z pieczarkami to pyszny pomysł na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Szynka duszona z warzywami i ostrymi przyprawami staje się soczysta i bardzo miękka, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, kluskami czy kaszą. Można też podawać go na plackach ziemniaczanych, dzięki czemu tworzy wyborną potrawę.
Przepis na gulasz z pieczarkami jest niezwykle łatwy, w kilka chwil można stworzyć naprawdę świetne danie, które skradnie serca wszystkich domowników. Warzywa z gulaszu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wieprzowy z pieczarkami, który będzie nie tylko szybki i nieskomplikowany, ale również bardzo smaczny i dobrze doprawiony, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Ze względu na dużą ilość warzyw, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. To świetny sposób na wprowadzenie do swojego menu jeszcze większej ilości tych jakże kolorowych i pełnych witamin produktów, które wspierają zdrowie całego organizmu.
Najlepiej gulasz zrobić z szynki wieprzowej, która pod wpływem gotowania staje się bardzo miękka i soczysta. To mięso, które nie ma zbyt wielu błonek, dlatego świetnie nadaje się do tego typu potrawy.
Z tego przepisu powstaje tradycyjny i pyszny gulasz, który swoim smakiem zachwyca każdego, kto tylko go spróbuje. Jest pełen warzyw i smacznego mięsa, dlatego tworzy niesamowicie sycące danie. To dobry wybór na obiad, zwłaszcza dla dużej rodziny.
Alergeny w gulaszu z pieczarkami
Lista alergenów dla gulaszu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z pieczarkami
To zdrowy wybór, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa, które negatywnie wpływa na układ krwionośny.
Energia i białka
(429g)
Węglowodany
(429g)
Tłuszcze
(429g)
Witaminy
(429g)
Składniki mineralne
(429g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.