Gulasz z pieczarek i papryki

Opublikowano: 25.07.2023 r., 11:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z pieczarek i papryki podany w ciemnym naczyniu.
Gulasz z pieczarek i papryki
Gulasz z pieczarek i papryki to doskonała propozycja na pyszne, wegetariańskie danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na warzywny gulasz.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
117 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryka żółta 1 duża sztuka (250 g)
  • Cukinia (700 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (150 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Pieczarki (500 g)
  • Pomidory w puszce 2 puszki (800 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z pieczarek i papryki krok po kroku

Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski o grubości około 1 cm.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj paprykę i duś przez około 10 minut.

Do papryki dodaj pomidory z puszki, cukinię oraz pieczarki i duś kolejne 35 minut.

Po tym czasie gulasz dopraw 3 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżką bazylii oraz solą i pieprzem do smaku.

Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z pieczarek i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z pieczarek i papryki

Gulasz z pieczarek i papryki to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Szybki gulasz wegetariański możesz przygotować z dodatkiem tofu. Prosty przepis na gulasz z pieczarek i papryki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona i żółta, cukinia, cebula, oliwa z oliwek, pieczarki, pomidory w puszce, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka oraz bazylia.

A jak zrobić gulasz z pieczarek i papryki? Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski o grubości około 1 cm. Cukinię umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj paprykę i duś przez około 10 minut. Do papryki dodaj pomidory z puszki, cukinię oraz pieczarki i duś kolejne 35 minut. Po tym czasie gulasz dopraw 3 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżką bazylii oraz solą i pieprzem do smaku. Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując smaczny gulasz z pieczarek i papryki stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Gulasz możesz wzbogacić o tofu. Wegetariański gulasz warto podać z dodatkiem pieczywa. Produkty niezbędne do wykonania gulaszu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Alergeny w gulaszu z pieczarek i papryki

Lista alergenów dla gulaszu z pieczarek i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z pieczarek i papryki

Wartości odżywcze gulaszu z pieczarek i papryki

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z pieczarek i papryki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
32.08
117.10
Białko (g)
1.60
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
5.50
20.06
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
14.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
5.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
0.97
3.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
1.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.69
2.52
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.51
1.86
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.66
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
32.98
120.38
Witamina B6 (mg)
0.17
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
45.06
164.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.74
2.70
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Ryboflawina (mg)
0.12
0.45
Niacyna (mg)
1.31
4.77
Foliany (µg (mcg))
23.20
84.68
Beta karoten (µg (mcg))
350.74
1280.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
54.61
199.34
Potas (mg)
259.81
948.30
Wapń (mg)
17.66
64.45
Fosfor (mg)
41.17
150.28
Magnez (mg)
14.98
54.69
Żelazo (mg)
0.66
2.42
Cynk (mg)
0.31
1.13
Miedź (mg)
0.13
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z pieczarek i papryki 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z pieczarek i papryki

Koszt składników
53.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Papryka żółta
250 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Cukinia
700 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
53.60