Gulasz z pieczarek i papryki
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
- Papryka żółta - 1 duża sztuka (250 g)
- Cukinia (700 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Pieczarki (500 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na gulasz z pieczarek i papryki krok po kroku
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski o grubości około 1 cm.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj paprykę i duś przez około 10 minut.
Do papryki dodaj pomidory z puszki, cukinię oraz pieczarki i duś kolejne 35 minut.
Po tym czasie gulasz dopraw 3 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżką bazylii oraz solą i pieprzem do smaku.
Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat gulaszu z pieczarek i papryki
Gulasz z pieczarek i papryki to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Szybki gulasz wegetariański możesz przygotować z dodatkiem tofu. Prosty przepis na gulasz z pieczarek i papryki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona i żółta, cukinia, cebula, oliwa z oliwek, pieczarki, pomidory w puszce, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka oraz bazylia.
A jak zrobić gulasz z pieczarek i papryki? Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski o grubości około 1 cm. Cukinię umyj i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj paprykę i duś przez około 10 minut. Do papryki dodaj pomidory z puszki, cukinię oraz pieczarki i duś kolejne 35 minut. Po tym czasie gulasz dopraw 3 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżką bazylii oraz solą i pieprzem do smaku. Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując smaczny gulasz z pieczarek i papryki stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Gulasz możesz wzbogacić o tofu. Wegetariański gulasz warto podać z dodatkiem pieczywa. Produkty niezbędne do wykonania gulaszu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
Alergeny w gulaszu z pieczarek i papryki
Lista alergenów dla gulaszu z pieczarek i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z pieczarek i papryki
Wartości odżywcze gulaszu z pieczarek i papryki
Gulasz z pieczarek i papryki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.