Gulasz z papryką
- Papryka czerwona - 2 sztuki (440 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Pieczarki - 10 sztuk (200 g)
- Ziemniaki średnie - 4 sztuki (300 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżej (60 ml)
Przepis na gulasz z papryką krok po kroku
Mięso wieprzowe dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.
Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę pokrój w kostkę lub na nieco większe kawałki.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je zimna wodą do czasu, aż nie będą dodane do gulaszu.
Na patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone mięso. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka z podgrzanym bulionem. Gotuj całość przez ok. 70 minut.
Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 2 łyżki. Następnie wrzuć paprykę i pieczarki. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę z czosnek i przysmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę.
Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj ok. 20 minut.
Do garnka dodaj ziemniaki i gotuj ok. 25 minut.
-
Tamale
-
Ziemniaki faszerowane
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Cassoulet
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Gulasz segedyński
-
Rosolnik
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Łopatka w sosie własnym
-
Łopatka pieczona w rękawie
-
Kofty wieprzowe
-
Gulasz z wieprzowiny
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety z łopatki wieprzowej
-
Gulasz z kurkami
-
Zrazy nadziewane
-
Dania z łopatki wieprzowej na obiad
Więcej informacji na temat gulaszu z papryką
Tradycyjny węgierski gulasz z papryką to danie proste, choć czasochłonne. Jest to jednak dobry pomysł na obiad dla całej rodziny i zaproszonych gości. W zależności od wybranych składników i przypraw, danie możesz być podawane na ostro lub w wersji łagodniejszej. Do gulaszu można dobrać różne dodatki.
Jak zrobić gulasz z papryką? Przede wszystkim należy wybrać mięso, na jakim chcemy zrobić nasze danie. Bardzo często jest to mięso z łopatki wołowej, ale może to być też gulasz wieprzowy z szynki. Ciekawą wersją jest gulasz wegetariański, który przygotowuje się z boczniaków i różnych warzyw.
Ten przepis na gulasz z papryką możesz modyfikować tak, aby dopasować to danie do swojego gustu smakowego. Możesz przygotować go z cebulą (pokrojoną w piórka i przyrumienioną na patelni), marchewką i cukinią. Papryka do gulaszu może być pokrojona w większą lub mniejszą kostkę albo w paseczki. Odpowiednia będzie zarówno papryka czerwona, jak i żółta.
Gdyby okazało się, że gulasz nie zredukował się tak, jakbyśmy tego chcieli, to możemy go odpowiednio zagęścić. Będziemy do tego potrzebować 1/3 szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Gdy to bardzo dobrze rozmieszamy (nie może być żadnych grudek), trzeba dodać nieco gorącego gulaszu i ponownie zamieszać. Następnie zawartość szklanki trzeba wlać do gulaszu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu można ściągnąć garnek z palnika i podawać gulasz z wybranymi dodatkami.
Gulasz, który zawiera w sobie ziemniaki, zazwyczaj podawany jest z kaszą. Jeśli jednak nie doda się ziemniaków do samego sosu, można pokusić się na pieczone ziemniaki lub placki ziemniaczane. Odpowiednim dodatkiem będzie także śmietana lub ryż. Danie można udekorować natką pietruszki lub różnymi ziołami.
Przepis na placki ziemniaczane do gulaszu nie zawiera wielu składników. Potrzebne będą starte na tarce o drobnych oczkach ziemniaki, mąka i jajka. Wszystkie produkty należy ze sobą wymieszać, a potem można usmażyć placku na rozgrzanym oleju. Placek jest gotowy, gdy z dwóch stron ma złoty kolor.
Alergeny w gulaszu z papryką
Lista alergenów dla gulaszu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gulaszu z papryką
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.