Gulasz z łopatki wołowej
- Łopatka wołowa (1400 g)
- Papryka zielona - 2 duże sztuki (500 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
Przepis na gulasz z łopatki wołowej krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w talarki.
Pieczarki pokrój na połówki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż partiami mięso, aż będzie złote.
Dodaj cebulę i podsmaż przez 5-6 minut.
Dodaj paprykę ostrą i wędzoną, smaż 2-3 minuty.
Dodaj marchew, liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.
Duś całość przez 60 minut na wolnym ogniu.
Dodaj pieczarki i paprykę.
Gotuj jeszcze 20 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Gulasz podawaj z dodatkiem domowych kopytek lub puree ziemniaczanego.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wołowej
Gulasz z łopatki wołowej to najlepszy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować aromatyczny gulasz, koniecznie przeczytaj naszą recepturę do końca. Przepis na gulasz z łopatki wołowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, pieczarki, marchew, papryka zielona, pomidory w puszce, olej rzepakowy, papryka ostra, papryka wędzona, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić gulasz z łopatki wołowej? Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w talarki. Pieczarki pokrój na połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż partiami mięso, aż będzie złote. Dodaj cebulę i podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj paprykę ostrą i wędzoną, smaż 2-3 minuty. Dodaj marchew, liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś całość przez 60 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory z puszki, pieczarki i paprykę. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gulasz podawaj z dodatkiem domowych kopytek lub puree ziemniaczanego.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Mięso wołowe zawiera bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka. Białko jest niezbędne do wzrostu oraz regeneracji naszego organizmu.
Podsumowując pyszny gulasz to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory. Szybki do zrobienia gulasz można przygotować w szybkowarze, skróci to czas gotowania o połowę. Łatwy gulasz można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw. Gulasz z łopatki jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w gulaszu z łopatki wołowej
Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na gulasz z łopatki wołowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wołowej
Gulasz z łopatki wołowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.