Gulasz z łopatki wołowej

Opublikowano: 24.03.2022 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wołowy w ciemnym naczyniu.
Gulasz z łopatki wołowej
Gulasz z łopatki wołowej to świetny pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Gulasz to danie bardzo sycące, które wzbogacić można ulubionymi warzywami korzeniowymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 150 min
369 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wołowa (1400 g)
  • Papryka zielona - 2 duże sztuki (500 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, papryka ostra, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z łopatki wołowej krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w talarki.

Pieczarki pokrój na połówki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż partiami mięso, aż będzie złote.

Dodaj cebulę i podsmaż przez 5-6 minut.

Dodaj paprykę ostrą i wędzoną, smaż 2-3 minuty.

Dodaj marchew, liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.

Duś całość przez 60 minut na wolnym ogniu.

Dodaj pieczarki i paprykę.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Gulasz podawaj z dodatkiem domowych kopytek lub puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na gulasz z łopatki wołowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wołowej

Gulasz z łopatki wołowej to najlepszy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować aromatyczny gulasz, koniecznie przeczytaj naszą recepturę do końca. Przepis na gulasz z łopatki wołowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, pieczarki, marchew, papryka zielona, pomidory w puszce, olej rzepakowy, papryka ostra, papryka wędzona, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić gulasz z łopatki wołowej? Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w talarki. Pieczarki pokrój na połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż partiami mięso, aż będzie złote. Dodaj cebulę i podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj paprykę ostrą i wędzoną, smaż 2-3 minuty. Dodaj marchew, liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś całość przez 60 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory z puszki, pieczarki i paprykę. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gulasz podawaj z dodatkiem domowych kopytek lub puree ziemniaczanego.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Mięso wołowe zawiera bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka. Białko jest niezbędne do wzrostu oraz regeneracji naszego organizmu.

Podsumowując pyszny gulasz to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory. Szybki do zrobienia gulasz można przygotować w szybkowarze, skróci to czas gotowania o połowę. Łatwy gulasz można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw. Gulasz z łopatki jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w gulaszu z łopatki wołowej

Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na gulasz z łopatki wołowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wołowej

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z łopatki wołowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
92.43
369.70
Białko (g)
8.13
32.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.25
17.00
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
12.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
4.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.87
19.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
6.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
13.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
10.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
3.38
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.31
Cholesterol (mg)
19.60
78.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
67.08
268.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.40
5.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.47
53.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
9.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.80
47.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
673.30
2693.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
64.40
257.60
Potas (mg)
273.18
1092.70
Wapń (mg)
15.35
61.39
Fosfor (mg)
93.75
375.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.35
65.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
4.42
Cynk (mg)
1.55
6.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z łopatki wołowej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z łopatki wołowej

Koszt składników
133.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1400 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
98.00
Za 1400 g
Papryka zielona
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
133.10