Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Pomidory w puszce (250 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym krok po kroku
W dużym garnku podsmaż wieprzowinę z cebulą na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Dodaj bulion, pomidory i przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę.
Dodaj ziemniaki i marchewki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę i dodaj przyprawy.
Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na przyprawy. W tej wersji jest bardzo delikatny i klasyczny. Łopatka świetnie odnajduje się skąpana w aromatycznym sosie ze zdrowymi warzywami. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to pomysł na pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny. Jego podstawą są warzywa i mięso. W tym wydaniu mięso staje się niezwykle delikatne i kruche, tak że rozpływa się w ustach. Całość dopełniają pyszne warzywa, które pod wpływem długiej obróbki termicznej wspaniale smakują. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Ze względu na dużą ilość warzyw, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. To świetny sposób na wprowadzenie do swojego menu jeszcze większej ilości tych jakże kolorowych i pełnych witamin produktów, które wspierają zdrowie całego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym, który będzie niezwykle ciekawy i aromatyczny to ten przepis będzie idealny. Jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Idealnie sprawdza się na obiad. To doskonały pomysł na pyszne danie, którego składniki można znaleźć w każdym sklepie, Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje. Jest tak smaczny, że najlepiej od razu przygotować podwójną porcję.
Alergeny w gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(334g)
Węglowodany
(334g)
Tłuszcze
(334g)
Witaminy
(334g)
Składniki mineralne
(334g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.