Gulasz z łopatki wieprzowej

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wieprzowy w garnku.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie wychodzi pyszne i aromatyczne.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 60 min
314 kcal
Kcal w porcji
393 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Sos Worcestershire (60 ml)
  • Pieczarki (200 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Bazylia suszona (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej krok po kroku

W średniej misce wymieszaj mąkę, sól, czarnego pieprzu i paprykę, a następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę mięso.

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku.

Gdy olej będzie gorący, wrzuć na patelnię wieprzowinę.

Smażyć wieprzowinę przez 2-3 minuty z każdej strony, aż wszystkie kawałki się zrumienią, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę.

Dodaj bulion i mieszaj. Dodaj pokrojone seler, marchew, ziemniaki, pomidory oraz sos Worcestershire i wymieszaj, aby połączyć.

Dodać liście laurowe, suszoną bazylię, suszone oregano, pozostałą sól i czarny pieprz, następnie wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Dodaj pieczarki do gulaszu i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 10-15 minut lub do momentu, gdy grzyby zmiękną.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z łopatki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie wychodzi pyszne i aromatyczne.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej to wybór odpowiedni dla wszystkich miłośników mięsnych dań, bo to właśnie ono jest tutaj najważniejszym składnikiem. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Warzywa z gulaszu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej, który będzie pyszny, prosty, a przy okazji bardzo ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Mięso z łopatki w sosie to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. Gulasz z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni węgierskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter. Z tego przepisu powstaje potrawa pełna smaku i aromatu, a cały proces przygotowania nie jest zbyt skomplikowany czy pracochłonny. To pomysł na szybki, ale dobry obiad. Gulasz z dużą ilością warzyw jest naprawdę pyszny, więc na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny, nawet tym najmłodszym. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.

Alergeny w gulaszu z łopatki wieprzowej

Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Sos Worcestershire
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire

W przepisie na gulasz z łopatki wieprzowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kcal)
79.98
314.33
Białko (g)
5.15
20.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany (g)
4.88
19.20
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
13.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
5.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz (g)
4.72
18.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
7.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
10.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.20
8.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.64
2.50
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina A (µg (mcg))
43.83
172.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.62
22.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.45
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.82
Ryboflawina (mg)
0.16
0.63
Niacyna (mg)
1.64
6.46
Foliany (µg (mcg))
17.87
70.22
Beta karoten (µg (mcg))
453.10
1780.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(393g)
Sód (mg)
205.25
806.64
Potas (mg)
260.23
1022.70
Wapń (mg)
63.61
249.98
Fosfor (mg)
66.00
259.39
Magnez (mg)
25.03
98.36
Żelazo (mg)
2.56
10.08
Cynk (mg)
0.88
3.47
Miedź (mg)
0.14
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z łopatki wieprzowej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z łopatki wieprzowej

Koszt składników
124.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Sos Worcestershire
60 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
2.69
Za 60 ml
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Bazylia suszona
45 g
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 5
5.40
Za 45 g
Koszt składników
124.80