Gulasz z łopatki wieprzowej
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Ocet winny (30 ml)
- Seler naciowy (90 g)
- Marchewka (90 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Sos Worcestershire (60 ml)
- Pieczarki (200 g)
- Natka pietruszki (45 g)
- Bazylia suszona (45 g)
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej krok po kroku
W średniej misce wymieszaj mąkę, sól, czarnego pieprzu i paprykę, a następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę mięso.
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku.
Gdy olej będzie gorący, wrzuć na patelnię wieprzowinę.
Smażyć wieprzowinę przez 2-3 minuty z każdej strony, aż wszystkie kawałki się zrumienią, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę.
Dodaj bulion i mieszaj. Dodaj pokrojone seler, marchew, ziemniaki, pomidory oraz sos Worcestershire i wymieszaj, aby połączyć.
Dodać liście laurowe, suszoną bazylię, suszone oregano, pozostałą sól i czarny pieprz, następnie wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Dodaj pieczarki do gulaszu i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 10-15 minut lub do momentu, gdy grzyby zmiękną.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie wychodzi pyszne i aromatyczne.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej to wybór odpowiedni dla wszystkich miłośników mięsnych dań, bo to właśnie ono jest tutaj najważniejszym składnikiem. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Warzywa z gulaszu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej, który będzie pyszny, prosty, a przy okazji bardzo ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Mięso z łopatki w sosie to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. Gulasz z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni węgierskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter. Z tego przepisu powstaje potrawa pełna smaku i aromatu, a cały proces przygotowania nie jest zbyt skomplikowany czy pracochłonny. To pomysł na szybki, ale dobry obiad. Gulasz z dużą ilością warzyw jest naprawdę pyszny, więc na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny, nawet tym najmłodszym. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.
Alergeny w gulaszu z łopatki wieprzowej
Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Sos Worcestershire
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
W przepisie na gulasz z łopatki wieprzowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wieprzowej
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często
Energia i białka
(393g)
Węglowodany
(393g)
Tłuszcze
(393g)
Witaminy
(393g)
Składniki mineralne
(393g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.