Gulasz z łopatki
- Łopatka wieprzowa (800 g)
- Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na gulasz z łopatki krok po kroku
Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją. Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.
Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.
Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.
Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.
Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki
Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można go zrobić niesamowicie szybko i sprawdzi się jako pyszny obiad lub wyśmienita kolacja. Najlepiej podawać go z ziemniakami z wody lub kluskami. Świetnie smakuje również z kaszą gryczaną. To idealny przepis dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, gdyż gulasz z tego przepisu robi się bardzo szybko.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki, który jest niesamowicie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to aromatyczne danie w ekspresowym tempie i przy małym nakładzie pracy. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej jest bardzo łatwy. Dlatego świetnie sprawdzi dla osób, które poszukują przepisu na mięsny sos, który choć prosty, smakuje wyśmienicie. To danie można przygotować naprawdę szybko, a dzięki podsmażeniu, mięso, jest naprawdę miękkie i aromatyczne.
Sos do gulaszu z łopatki wychodzi naprawdę kremowy i gęsty. Jego smak jest idealny ze względu na duży dodatek aromatycznych przypraw i świeżych warzyw, które stają się niezwykle miękkie. Ten sos jest tak pyszny i aksamitny, że świetnie komponuje się z innymi dodatkami. Stanowi świetną bazę dla nieskomplikowanego, choć bardzo smacznego obiadu.
Ten gulasz z łopatki jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Mięso staje się tak miękkie, że rozpływa się w ustach. I choć może się wydawać, że zrobienie gulaszu idealnego zabiera bardzo dużo czasu i potrzeba do tego wyjątkowych umiejętności, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz pyszne danie. Najlepiej pasuje do niego mięso na gulasz z łopatki, choć sprawdzi się również z szynki wieprzowej. Warto zadbać by było dobrej jakości, to gwarancja tego, że całość będzie smakowała naprawdę świetnie. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować najlepszy i najłatwiejszy gulasz.
Alergeny w gulaszu z łopatki
Lista alergenów dla gulaszu z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z łopatki
To danie to dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety, jednak ze względu na udział czerwonego mięsa, nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(459g)
Węglowodany
(459g)
Tłuszcze
(459g)
Witaminy
(459g)
Składniki mineralne
(459g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.