Gulasz z kurczaka

Opublikowano: 19.05.2021 r., 16:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z kurczaka podany na talerzu z ziemniakami z wody.
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Jest idealnie doprawiony i bardzo aromatyczny. Będzie świetną alternatywą dla wersji z wieprzowiny.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
294 kcal
Kcal w porcji
423 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Bulion warzywny - 2 szkl (500 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, chilli, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na gulasz z kurczaka krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w dość dużą kostkę mięso.

Przypraw je solą, pieprzem i ostrą papryką.

Po podsmażeniu dodaj drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, chili, ostrą papryką i kminkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 35 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Jak oceniasz przepis na gulasz z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z kurczaka

Gulasz z kurczaka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym bardzo lekki, dlatego stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy nie mogą spożywać tłustego, czerwonego mięsa. W takiej wersji nadaje się także dla najmłodszych domowników. Jednak w opcji dla dziecka warto zrezygnować z dodatku ostrej papryki. To świetne danie dla zapracowanych, gdyż w takiej wersji robi się go o połowę krócej niż tradycyjnie.

Przepis na gulasz z kurczaka jest niezwykle łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim zabieganym osobom, a także takim, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Całość zabiera naprawdę mało czasu, a efekt końcowy zaskakuje smakiem i wspaniałym aromatem.

Warto zrobić ten gulasz z piersią z kurczaka, która jest niezwykle krucha i miękka, a przy tym ma bardzo mało tłuszczu. Gotuje się znacznie szybciej niż mięso wieprzowe czy wołowe, jest bardziej lekkostrawna i ma mniej od nich tłuszczu. Dlatego będzie idealnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, a także tych dbających o żywienie wspierające układ krwionośny.

Ten pyszny sos na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni węgierskiej i polskiej, to danie jest bowiem ich doskonałym połączeniem. Chudy drób świetnie komponuje się w nim ze słodką i ostrą papryką, miękką i aksamitną marchewką, a także skarmelizowaną cebulą. Tworzą razem gęsty, aromatyczny i kremowy sos, który nie wymaga zagęszczania. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie, a do tego jest bardziej zdrową wersją tego popularnego dania. Kurczak po takiej obróbce termicznej staje się niezwykle miękki, tak że rozpływa się w ustach.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić gulasz z kurczaka, który będzie naprawdę szybki, a przy tym niezwykle aromatyczny i pyszny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. To pomysł na naprawdę smaczny posiłek dla całej rodziny, który nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale także dostarcza mnóstwa cennych składników. A sos do gulaszu z kurczaka jest niesamowicie kremowy i aksamitny oraz świetnie komponuje się z każdym dodatkiem.

Alergeny w gulaszu z kurczaka

Lista alergenów dla gulaszu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z kurczaka jest lepszą opcją niż ten z czerwonego mięsa. Będzie zdrowym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(423g)
Energia (kcal)
69.70
294.82
Białko (g)
5.99
25.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(423g)
Węglowodany (g)
4.15
17.54
Węglowodany przyswajalne (g)
3.11
13.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
4.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(423g)
Tłuszcz (g)
3.40
14.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
2.53
10.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
8.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.85
Cholesterol (mg)
17.13
72.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(423g)
Witamina A (µg (mcg))
97.25
411.36
Witamina B6 (mg)
0.31
1.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.21
Witamina C (mg)
38.05
160.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.99
4.20
Retinol (µg (mcg))
2.11
8.93
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Ryboflawina (mg)
0.09
0.36
Niacyna (mg)
2.76
11.68
Foliany (µg (mcg))
17.73
75.01
Beta karoten (µg (mcg))
966.82
4089.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(423g)
Sód (mg)
105.16
444.83
Potas (mg)
216.77
916.93
Wapń (mg)
10.32
43.64
Fosfor (mg)
66.72
282.21
Magnez (mg)
13.53
57.22
Żelazo (mg)
0.41
1.75
Cynk (mg)
0.30
1.27
Miedź (mg)
0.04
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z kurczaka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z kurczaka

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szkl
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
70.00