Gulasz z kociołka
Przepis na gulasz z kociołka
Gulasz z kociołka to jedno z moich ulubionych dań, które idealnie sprawdza się podczas ogniskowych imprez. Przygotowanie tego pysznego dania polega na wolnym gotowaniu mięsa z warzywami w żeliwnym kociołku, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Spróbujcie zatem mojego przepisu na gulasz z kociołka!
Aby rozpocząć przygotowanie gulaszu z kociołka, należy odpowiednio przygotować składniki. Mięso - cielęcina i wołowina, oraz boczek wędzony - pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek oraz papryki również pokrój w kostkę. Pomidory pokrój na ósemki, a ziemniaki obierz i zrób z nich kostkę. Wszystkie składniki są gotowe do użycia.
Na ogniu rozgrzej kociołek, w którym będziesz gotować gulasz. Jeśli nie posiadasz kociołka, z powodzeniem możesz użyć zwykłego garnka. Obsmaż boczek, aż stanie się chrupiący, następnie dodaj masło i oliwę. Kiedy masło się rozpuści, wrzuć cebulę i smaż, aż zrumieni się. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek.
Teraz przyszedł czas na dodanie mięsa do kociołka i dokładne obsmażenie go z każdej strony. Następnie dodaj przyprawy - paprykę wędzoną, ostrą oraz sos sojowy. Dodaj także koncentrat pomidorowy i dobrze wszystko wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Po dodaniu przypraw i mięsa, czas na długie gotowanie. Wlej bulion do kociołka i gotuj całość przez około 2 godziny na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką. Pamiętaj, żeby co jakiś czas sprawdzać, czy nie trzeba dolewać bulionu, tak by mięso całe czasu było zanurzone w płynie.
Po upływie dwóch godzin dodaj pokrojone ziemniaki i lekko posól całość. Gotuj dalej przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dorzuć papryki i pomidory, gotuj jeszcze przez 10 minut.
I to wszystko! Twój pyszny gulasz z kociołka jest już gotowy do podania. Świetnie smakuje sam, ale także podawany z chlebem czy ryżem. Polecam podać go na obiad podczas rodzinnych spotkań lub ogniskowych imprez na świeżym powietrzu. Smacznego!
- Cielęcina (350 g)
- Wołowina, stek (350 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (30 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (140 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Pomidor - 5 sztuk (850 g)
- Ziemniaki średnie - 5 sztuk (325 g)
- Masło - 3 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (10 g)
- Bulion wołowy (1000 ml)
Przepis na gulasz z kociołka krok po kroku
Mięso i boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
W rozgrzanym nad paleniskiem kociołku (lub w garnku) obsmaż boczek, aż zrobi się chrupiący.
Dodaj do boczku masło i oliwę. Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj do kociołka przygotowane mięso i obsmaż z każdej strony.
Wsyp przyprawy: 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej. Dodaj 3 łyżki sosu sojowego, koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj.
Wlej szklankę bulionu i gotuj w ten sposób około 2 godziny na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką. Jeśli zauważysz, że płynu ubywa, dolewaj stopniowo bulionu tak by mięso było całe w płynie.
W tym czasie pomidory umyj i podziel na ósemki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę (jeśli nie minęły jeszcze dwie godziny gotowania to umieść je w misce z wodą).
Po dwóch godzinach dodaj ziemniaki i posól całość.
Gotuj około 15-20 minut, by ziemniaki lekko zmiękły.
Następnie dodaj papryki i pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.
Smacznego!
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat gulaszu z kociołka
Gulasz z kociołka to niezwykle smaczne danie do przygotowania na ognisku. Można je również przygotować w domu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z kociołka żeliwnego na ognisku to jesteś w odpowiednim miejscu. Z naszymi wskazówkami przyrządzisz pyszne i aromatyczne danie idealne na imprezę, szczególnie jesienną.
Do wykonania przepisu potrzebujesz cielęciny, wołowiny, boczku, cebuli, czosnku, trzech rodzajów papryki, pomidorów, ziemniaków i dodatków takich jak masło, oliwa, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i bulion.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Na samym początku pokrój mięsa i cebulę w kostkę. Nad ogniskiem zawieś kociołek i na już rozgrzanym dnie podsmaż boczek. Następnie dodaj do niego masło i oliwę i usmaż na nim cebulę z czosnkiem. Gdy te składniki są już rumiane, dodaj mięso. Najlepiej robić to partiami, by szybko „zamknąć” mięso i nie doprowadzić do jego duszenia. Gdy wrzucisz całe mięso na raz, to kociołek zmniejszy swoją temperaturę, przez co całość będzie się bardziej gotować niż smażyć. Gdy mięso jest obsmażone, dodaj słodką wędzoną paprykę, ostrą paprykę, sos sojowy i koncentrat. Wszystko przemieszaj i dopiero wtedy wlej szklankę bulionu. Teraz pozostaw kociołek na ogniu na przynajmniej dwie godziny. Zostaw lekko uchyloną pokrywkę i od czasu do czasu całość przemieszaj. Gdy zauważysz, że płynu jest coraz mniej, wlewaj bulion, tak by zakrywał mięso. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj przez około 15-20 minut by ziemniaki się ugotowały, ale wciąż pozostały jędrne w środku. Na koniec dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i pomidory i gotuj jeszcze 10 minut. Tak by papryki nie stały się zbyt miękkie.
Przepis na gulasz z kociołka to smaczna odpowiedź na gulasz węgierski. Zawierają one podobne składniki, a mimo to różnią się smakiem. Nasz gulasz z kociołka możesz przygotować również w garnku z grubym dnem lub w garnku żeliwnym. Każdy sposób wykonania jest dobry, a na Twoim stole pojawi się pyszny, mięsny gulasz.
Alergeny w gulaszu z kociołka
Lista alergenów dla gulaszu z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze gulaszu z kociołka
Mięso można spożywać około 3-4 w tygodniu, z czego 1-2 razy może być to tzw. mięso czerwone. Odpowiednia równowaga pomiędzy daniami mięsnymi i roślinnymi zapewni odpowiednie odżywienie organizmu, a co za tym idzie- zdrowie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.