Przepis na gulasz z kiełbasy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.

Marchew obierz, pokrój ją razem z papryką i dorzuć do kiełbasy. Całość podsmaż przez 10 minut i zalej bulionem.

Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć do garnka, całość duś przez 20 min, aż do miękkości ziemniaków.

Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z gulaszem.

Całość zalej pomidorami z puszki i dopraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.

Duś przez 10 minut.

Często zadawane pytania

Gulasz z kiełbasy podany w eleganckim naczyniu.
gulasz z kiełbasy
Koszt przygotowania dania
37.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Gulasz z kiełbasy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z kiełbasy

Gulasz z kiełbasy jest wspaniałym wyborem na smaczny obiad dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Tak przygotowany gulasz jest tańszy, a przy tym bardzo smaczny. Wszystko ze względu na wspaniały smak kiełbasy połączonej z sosem na bazie warzyw. Całość dopełniona sporą ilością aromatycznych przypraw. Tak przygotowany posiłek nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, zwłaszcza w porównaniu z tradycyjną wersją. W tym przepisie nie ma dodanego surowego mięsa, które potrzebuje znacznej obróbki termicznej, dlatego cały proces ulega dużemu skróceniu.

To fantastyczny pomysł na sycący posiłek, który praktycznie robi się sam. Wystarczy tylko pokroić warzywa i kiełbasę i dusić je w bulionie do miękkości. Ten przepis jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Ze względu na naprawdę dużą ilość warzyw całość zawiera sporo błonnika i cennych witamin.

Tak przygotowany gulasz świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Całość jest niezwykle sycąca i może być odgrzewana na drugi dzień. Można go zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą świetnie sprawdzi się na ekspresowy posiłek. To opcja idealna dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi, czy czasochłonnymi przepisami. W takim wydaniu kiełbasa wypada niezwykle aromatycznie. Choć zwykle kojarzona jest tylko z grillowaniem, można jej użyć w zupełnie inny sposób. Kiełbasa podana z ziemniakami i sosem zyskuje nowego charakteru i skradnie serca wszystkich, którzy tylko jej spróbują. To wspaniały wybór dla miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu. Gulasz robi się z kiełbasy zwyczajnej, odpowiednio podsmażonej z warzywami. Całość dopełniają aromatyczne przyprawy, które nadają daniu prawdziwie węgierskiego klimatu. Przy przygotowaniu tej potrawy nie należy żałować ostrej papryki ani pieprzu, gdyż dobrze doprawione smakuje znacznie lepiej.

Gulasz z kiełbasy i ziemniaków jest wspaniałą alternatywą dla dobrze znanej tradycyjnej wersji tego dania, która mogła się już znudzić wielu osobom. Warto wypróbować tego przepisu, by zamienić nudną klasykę na odnowioną i dużo smaczniejszą opcję.

Wartości odżywcze gulaszu z kiełbasy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(432g)
Energia (kalorie)
92.09 kcal
397.85 kcal
Białko
2.76 g
11.93 g

Węglowodany w gulaszu z kiełbasy

Na 100g
Na porcję
(432g)
Węglowodany
6.48 g
27.98 g
Węglowodany przyswajalne
5.25 g
22.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
5.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(432g)
Tłuszcz
6.47 g
27.96 g
Tłuszcze nasycone
2.24 g
9.68 g
Tłuszcze nienasycone
4.23 g
18.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.16 g
13.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
4.62 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.15 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
9.42 mg
40.70 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z kiełbasy

Na 100g
Na porcję
(432g)
Witamina A
63.36 µg (mcg)
273.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.67 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina C
31.62 mg
136.60 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.83 mg
3.57 mg
Retinol
1.24 µg (mcg)
5.34 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Niacyna
1.35 mg
5.83 mg
Foliany
15.57 µg (mcg)
67.24 µg (mcg)
Beta karoten
630.40 µg (mcg)
2723.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z kiełbasy

Na 100g
Na porcję
(432g)
Sód
233.77 mg
1009.90 mg
Potas
224.40 mg
969.41 mg
Wapń
14.78 mg
63.83 mg
Fosfor
53.52 mg
231.19 mg
Magnez
12.50 mg
53.98 mg
Żelazo
0.59 mg
2.56 mg
Cynk
0.39 mg
1.69 mg
Miedź
0.09 mg
0.38 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z kiełbasy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z kiełbasy

Lista alergenów dla gulaszu z kiełbasy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania gulaszu z kiełbasy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa śląska
400 g
4 szt
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Ziemniaki późne
375 g
5 szt
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
70.80
Jak oceniasz przepis na gulasz z kiełbasy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób