Przepis na gulasz z jagnięciny krok po kroku

Składniki
  • comber jagnięcy 400 g lub inną część jagnięciny
  • Papryka zielona 150 g
  • papryka żółta 150 g
  • Papryka czerwona 200 g
  • Cebula 105 g
  • Pieczarki 100 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 100 g
  • bulion warzywny 150 ml
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Warzywa także pokrój w kostkę a pieczarki wrzuć w całości lub pokrój na plasterki.

Na oliwie podsmaż cebulę z mięsem.

Dodaj resztę składników i 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku.

Duś 45 minut.

Gulasz z jagnięciny w brązowej miseczce, która stoi na drewnianej, okrągłej podstawce.
gulasz z jagnięciny
Koszt przygotowania dania
65.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Gulasz z jagnięciny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z jagnięciny

Jagnięcina to mało popularne w Polsce mięso. Jest to mięso z młodego barana, do 12 miesiąca życia. Jest delikatnym i soczystym mięsem, przez co świetnie nadaje się do dań dla dzieci. Do duszenia najczęściej wybierana jest łopatka, mostek lub karkówka, ale jeżeli użyjesz innego mięsa, to także się ono nada. Gulasz natomiast to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz z jagnięciny może być zrobiony z warzywami, a dokładniej z cukinią, cebulą, papryką i przecierem pomidorowym. Całość gotowana jest z bulionem warzywnym. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest najlepszy z kaszą gryczaną, ale możesz podawać także z ryżem, komosą ryżową, jak i z makaronem. Przepis na gulasz z jagnięciny robi się w jednym garnku, podobnie jak każdy inny gulasz.

Jak zrobić gulasz z jagnięciny?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy mięso oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, aromatyczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze Gulaszu z jagnięciny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (313g)
Energia (kalorie)
128.01 kcal
400.69 kcal
Białko
5.95 g
18.63 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w gulaszu z jagnięciny

Na 100g
Na porcję (313g)
Węglowodany
9.71 g
30.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.42 g
26.35 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (313g)
Tłuszcz
7.58 g
23.74 g
Tłuszcze nasycone
4.73 g
14.82 g
Tłuszcze nienasycone
2.83 g
8.86 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.45 g
7.68 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.18 g
Brak danych dla: papryka żółta, bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z jagnięciny

Na 100g
Na porcję (313g)
Witamina B6
0.19 mg
0.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.05 mg
6.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z jagnięciny

Na 100g
Na porcję (313g)
Sód
58.53 mg
183.19 mg
Potas
277.17 mg
867.55 mg
Wapń
13.28 mg
41.56 mg
Fosfor
72.16 mg
225.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.38 mg
48.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
2.46 mg
Cynk
0.75 mg
2.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Gulaszu z jagnięciny 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z jagnięciny

Lista alergenów dla Gulaszu z jagnięciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania Gulaszu z jagnięciny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
comber jagnięcy
400 g
lub inną część jagnięciny
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
53.33
Za 400 g
Papryka zielona
150 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
papryka żółta
150 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Liczba porcji:
Razem
156.00
Łączny koszt
65.36
Jak oceniasz przepis na gulasz z jagnięciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób