Gulasz z jagnięciny
- Comber jagnięcy - lub inną część jagnięciny (400 g)
- Papryka zielona (150 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Cebula (105 g)
- Pieczarki (100 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Bulion warzywny (150 ml)
Przepis na gulasz z jagnięciny krok po kroku
Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Warzywa także pokrój w kostkę a pieczarki wrzuć w całości lub pokrój na plasterki.
Na oliwie podsmaż cebulę z mięsem.
Dodaj resztę składników i 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku.
Duś 45 minut.
Więcej informacji na temat gulaszu z jagnięciny
Jagnięcina to mało popularne w Polsce mięso. Jest to mięso z młodego barana, do 12 miesiąca życia. Jest delikatnym i soczystym mięsem, przez co świetnie nadaje się do dań dla dzieci. Do duszenia najczęściej wybierana jest łopatka, mostek lub karkówka, ale jeżeli użyjesz innego mięsa, to także się ono nada. Gulasz natomiast to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz z jagnięciny może być zrobiony z warzywami, a dokładniej z cukinią, cebulą, papryką i przecierem pomidorowym. Całość gotowana jest z bulionem warzywnym. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest najlepszy z kaszą gryczaną, ale możesz podawać także z ryżem, komosą ryżową, jak i z makaronem. Przepis na gulasz z jagnięciny robi się w jednym garnku, podobnie jak każdy inny gulasz.
Jak zrobić gulasz z jagnięciny?
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy mięso oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, aromatyczny i sycący obiad dla całej rodziny.
Alergeny w gulaszu z jagnięciny
Lista alergenów dla Gulaszu z jagnięciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z jagnięciny
Gulasz jest bezglutenowy i nie zawiera laktozy.
Energia i białka
(313g)
Węglowodany
(313g)
Tłuszcze
(313g)
Witaminy
(313g)
Składniki mineralne
(313g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.