Gulasz z jagnięciny

Opublikowano: 31.07.2021 r., 16:32 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagnięcy gulasz w miseczce
Gulasz z jagnięciny
Gulasz z jagnięciny to aromatyczny gulasz, który możesz podać zarówno dla dorosłych, jaki i dla dzieci, ponieważ mięso jagnięce jest delikatne i zasmakuje każdemu.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 45 min
323 kcal
Kcal w porcji
313 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Comber jagnięcy - lub inną część jagnięciny (400 g)
  • Papryka zielona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Bulion warzywny (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z jagnięciny krok po kroku

Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Warzywa także pokrój w kostkę a pieczarki wrzuć w całości lub pokrój na plasterki.

Na oliwie podsmaż cebulę z mięsem.

Dodaj resztę składników i 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku.

Duś 45 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z jagnięciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z jagnięciny

Jagnięcina to mało popularne w Polsce mięso. Jest to mięso z młodego barana, do 12 miesiąca życia. Jest delikatnym i soczystym mięsem, przez co świetnie nadaje się do dań dla dzieci. Do duszenia najczęściej wybierana jest łopatka, mostek lub karkówka, ale jeżeli użyjesz innego mięsa, to także się ono nada. Gulasz natomiast to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz z jagnięciny może być zrobiony z warzywami, a dokładniej z cukinią, cebulą, papryką i przecierem pomidorowym. Całość gotowana jest z bulionem warzywnym. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest najlepszy z kaszą gryczaną, ale możesz podawać także z ryżem, komosą ryżową, jak i z makaronem. Przepis na gulasz z jagnięciny robi się w jednym garnku, podobnie jak każdy inny gulasz.

Jak zrobić gulasz z jagnięciny?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy mięso oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, aromatyczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Alergeny w gulaszu z jagnięciny

Lista alergenów dla Gulaszu z jagnięciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z jagnięciny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz jest bezglutenowy i nie zawiera laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kcal)
103.47
323.87
Białko (g)
5.67
17.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany (g)
3.87
12.10
Węglowodany przyswajalne (g)
2.93
9.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz (g)
7.58
23.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.75
14.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
8.86
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.45
7.67
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.19
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.35
1.10
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.22
63.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina A (µg (mcg))
33.70
105.48
Witamina B6 (mg)
0.14
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.88
Witamina C (mg)
49.25
154.17
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Witamina E (mg)
0.61
1.92
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.40
13.76
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Niacyna (mg)
2.06
6.44
Foliany (µg (mcg))
14.21
44.47
Brak danych dla: comber jagnięcy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
308.68
966.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód (mg)
54.86
171.73
Potas (mg)
227.21
711.16
Wapń (mg)
8.66
27.11
Fosfor (mg)
66.15
207.05
Magnez (mg)
11.28
35.31
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
2.26
Cynk (mg)
0.75
2.34
Miedź (mg)
0.10
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z jagnięciny 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z jagnięciny

Koszt składników
156.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
400 g
lub inną część jagnięciny
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
53.33
Za 400 g
Papryka zielona
150 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Koszt składników
156.00