Gulasz z indyka z warzywami

Opublikowano: 31.08.2021 r., 22:34 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka w misce
Gulasz z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami to dobry pomysł na obiad. To danie jest smaczne zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej. Sprawdź, jak zrobić gulasz z indyka!
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
275 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, oregano, bazylia, papryka ostra, pieprz ziarna, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Przepis na gulasz z indyka z warzywami krok po kroku

Filet z indyka dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.

Cukinię opłucz, obierz (młodej nie trzeba), przekrój na pół i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Papryki opłucz, osusz i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój papryki w kostkę lub słupki.

Bulion podgrzej w dużym garnku.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone mięso z indyka. Obsmaż je z każdej strony (powinno to zająć ok. 5-10 min). Następnie mięso przełóż do garnka z bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (powinno to zająć ok. 15 min).

Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją do przeszklenia (ok. 3-4 min). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć paprykę. Po 5 minutach dodaj cukinię i wszystko przysmażaj jeszcze ok. 5 min.

Całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.

2 łyżki mąki wymieszaj w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy dobrze rozmieszasz, mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Zagotuj i gulasz jest gotowy.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z warzywami

Gulasz z indyka z warzywami można przygotować w wersji z ostrymi przyprawami, ale dobry będzie także mniej pikantny. Takie danie to dobry pomysł na obiad. Gulasz można podać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub ryżem. Odpowiednim dodatkiem będzie także śmietana oraz natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić gulasz z indyka? W pierwszej kolejności należy zająć się przygotowaniem składników. Mięso trzeba przysmażyć na patelni, a potem można je przełożyć do garnka, w którym znajduje się ciepły (podgrzany) bulion (może być warzywny).

Przepis na gulasz z indyka z warzywami możesz dowolnie zmodyfikować. Warto dodać takie składniki, które lubisz. Niezmiernie ważne są także przyprawy i różne zioła. Zwykle pierwsze skrzypce grają papryki (ostra, słodka, wędzona), ale warto dodać też np. oregano, majeranek. Możesz też pokusić się na papryczkę chili (może być w proszku). Całość warto udekorować natką pietruszki, tymiankiem albo rozmarynem.

Mięso na gulasz może być różne, nie musi być to indyk. Odpowiednia będzie łopatka wołowa lub polędwica wieprzowa. W warzywach na gulasz przede wszystkim znajduje się papryka, ale odpowiednia będzie także cukinia. Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, krojone pomidory, pieczarki oraz boczek. Możesz również przygotować wegetariański gulasz, w skład którego będą wchodziły m.in. boczniaki.

Sos z indyka z warzywami można podać w placku ziemniaczanym. Aby przygotować taki placek, trzeba tylko kilka składników: ziemniaków, mąki, jajek i oleju. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a potem można dodać jajka i mąkę. Całą masę trzeba bardzo dobrze wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą, na rozgrzanym oleju można usmażyć pierwszego placka na złoty kolor. Ciekawym dodatkiem do placka jest ser żółty.

Gulasz z indyka to danie obiadowe, którym śmiało możesz poczęstować swoich gości. Potrawa nie jest trudna do przygotowania, ale dość czasochłonna. Taki gulasz jest smaczny zarówno z plackiem ziemniaczanym i śmietaną, jak i tylko z kaszą lub ryżem.

Alergeny w gulaszu z indyka z warzywami

Lista alergenów dla gulaszu z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na gulasz z indyka z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gulaszu z indyka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
58.65
275.66
Białko (g)
6.25
29.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
3.43
16.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
13.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
2.40
11.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
3.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
5.81
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.96
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.93
60.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
19.50
91.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.57
162.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.15
5.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.81
13.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.15
71.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
194.17
912.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
147.57
693.56
Potas (mg)
157.33
739.46
Wapń (mg)
9.67
45.44
Fosfor (mg)
58.19
273.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.58
59.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
2.05
Cynk (mg)
0.41
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka z warzywami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka z warzywami

Koszt składników
67.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
67.50