Gulasz z indyka z warzywami
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
Przepis na gulasz z indyka z warzywami krok po kroku
Filet z indyka dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.
Cukinię opłucz, obierz (młodej nie trzeba), przekrój na pół i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Papryki opłucz, osusz i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój papryki w kostkę lub słupki.
Bulion podgrzej w dużym garnku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone mięso z indyka. Obsmaż je z każdej strony (powinno to zająć ok. 5-10 min). Następnie mięso przełóż do garnka z bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (powinno to zająć ok. 15 min).
Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją do przeszklenia (ok. 3-4 min). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć paprykę. Po 5 minutach dodaj cukinię i wszystko przysmażaj jeszcze ok. 5 min.
Całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.
2 łyżki mąki wymieszaj w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy dobrze rozmieszasz, mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Zagotuj i gulasz jest gotowy.
Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami można przygotować w wersji z ostrymi przyprawami, ale dobry będzie także mniej pikantny. Takie danie to dobry pomysł na obiad. Gulasz można podać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub ryżem. Odpowiednim dodatkiem będzie także śmietana oraz natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić gulasz z indyka? W pierwszej kolejności należy zająć się przygotowaniem składników. Mięso trzeba przysmażyć na patelni, a potem można je przełożyć do garnka, w którym znajduje się ciepły (podgrzany) bulion (może być warzywny).
Przepis na gulasz z indyka z warzywami możesz dowolnie zmodyfikować. Warto dodać takie składniki, które lubisz. Niezmiernie ważne są także przyprawy i różne zioła. Zwykle pierwsze skrzypce grają papryki (ostra, słodka, wędzona), ale warto dodać też np. oregano, majeranek. Możesz też pokusić się na papryczkę chili (może być w proszku). Całość warto udekorować natką pietruszki, tymiankiem albo rozmarynem.
Mięso na gulasz może być różne, nie musi być to indyk. Odpowiednia będzie łopatka wołowa lub polędwica wieprzowa. W warzywach na gulasz przede wszystkim znajduje się papryka, ale odpowiednia będzie także cukinia. Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, krojone pomidory, pieczarki oraz boczek. Możesz również przygotować wegetariański gulasz, w skład którego będą wchodziły m.in. boczniaki.
Sos z indyka z warzywami można podać w placku ziemniaczanym. Aby przygotować taki placek, trzeba tylko kilka składników: ziemniaków, mąki, jajek i oleju. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a potem można dodać jajka i mąkę. Całą masę trzeba bardzo dobrze wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą, na rozgrzanym oleju można usmażyć pierwszego placka na złoty kolor. Ciekawym dodatkiem do placka jest ser żółty.
Gulasz z indyka to danie obiadowe, którym śmiało możesz poczęstować swoich gości. Potrawa nie jest trudna do przygotowania, ale dość czasochłonna. Taki gulasz jest smaczny zarówno z plackiem ziemniaczanym i śmietaną, jak i tylko z kaszą lub ryżem.
Alergeny w gulaszu z indyka z warzywami
Lista alergenów dla gulaszu z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na gulasz z indyka z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze gulaszu z indyka z warzywami
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.