Gulasz z indyka z pieczarkami

Opublikowano: 16.05.2022 r., 20:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka z pieczarkami podany na białym talerzu.
Gulasz z indyka z pieczarkami
Gulasz z indyka z pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz jest bardzo delikatny i nie wymaga tak długiego gotowania co tradycyjny gulasz. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
494 kcal
Kcal w porcji
590 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1200 g)
  • Cukinia 1 duża sztuka (400 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami krok po kroku

Pierś pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pieczarki pokrój w połówki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Podsmaż pierś z kurczaka i umieść w garnku.

Dodaj cukinię pieczarki i podsmaż.

Warzywa umieść w garnku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pomidory z puszki.

Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Posiekaj natkę pietruszki, koper i dodaj do gulaszu.

Gulasz podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z pieczarkami

Gulasz z indyka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka jest bardzo lekki i świetnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej oraz dbających o linię. Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, cukinia, pieczarki, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy.

Jak zrobić gulasz z indyka z pieczarkami? Pierś pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Cukinię pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Podsmaż pierś z kurczaka i umieść w garnku. Dodaj cukinię pieczarki i podsmaż. Warzywa umieść w garnku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, koper i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując pyszny gulasz to prosty przepis na obiad. Smaczny gulasz świetnie sprawdzi się także jako danie na imprezę. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w gulaszu z indyka z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z indyka z pieczarkami

Wartości odżywcze gulaszu z indyka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z indyka z pieczarkami to świetne źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz jest niskokaloryczny i nie zawiera glutenu. Świetnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej oraz redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(590g)
Energia (kcal)
83.88
494.90
Białko (g)
10.59
62.47
Fenyloalanina (mg)
0.36
2.14
Brak danych dla: pieczarki, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(590g)
Węglowodany (g)
3.21
18.92
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
14.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(590g)
Tłuszcz (g)
3.51
20.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
10.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
5.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Cholesterol (mg)
21.71
128.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(590g)
Witamina A (µg (mcg))
13.55
79.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.29
43.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.50
Witamina E (mg)
0.27
1.59
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.05
12.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.02
29.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.72
92.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
90.20
532.21
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(590g)
Sód (mg)
65.43
386.04
Potas (mg)
266.57
1572.78
Wapń (mg)
17.84
105.26
Fosfor (mg)
102.40
604.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.26
119.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
4.75
Cynk (mg)
0.67
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka z pieczarkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka z pieczarkami

Koszt składników
66.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cukinia
400 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
66.60