Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 1200 g
- Cukinia 400 g 1 duża sztuka
- Pieczarki 400 g 10 dużych sztuk
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Pomidory w puszce 500 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Olej rzepakowy 70 ml
Pierś pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Cukinię pokrój w kostkę.
Pieczarki pokrój w połówki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Podsmaż pierś z kurczaka i umieść w garnku.
Dodaj cukinię pieczarki i podsmaż.
Warzywa umieść w garnku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pomidory z puszki.
Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
Posiekaj natkę pietruszki, koper i dodaj do gulaszu.
Gulasz podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Często zadawane pytania
-
Zupa pieczarkowa
-
Pieczarki faszerowane
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Zupa strogonow
-
Schab z pieczarkami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Pierś z kurczaka z pieczarkami
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Leczo z pieczarkami
-
Obiad z pieczarkami

(liczba kalorii)
Gulasz z indyka z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z indyka z pieczarkami
Gulasz z indyka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka jest bardzo lekki i świetnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej oraz dbających o linię. Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, cukinia, pieczarki, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy.
Jak zrobić gulasz z indyka z pieczarkami? Pierś pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Cukinię pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Podsmaż pierś z kurczaka i umieść w garnku. Dodaj cukinię pieczarki i podsmaż. Warzywa umieść w garnku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, koper i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Podsumowując pyszny gulasz to prosty przepis na obiad. Smaczny gulasz świetnie sprawdzi się także jako danie na imprezę. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze gulaszu z indyka z pieczarkami
Energia i białka
(590g)
Węglowodany w gulaszu z indyka z pieczarkami
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy w przepisie na gulasz z indyka z pieczarkami
(590g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z indyka z pieczarkami
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z indyka z pieczarkami
Lista alergenów dla gulaszu z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z indyka z pieczarkami