Gulasz z indyka z marchewką

Opublikowano: 30.07.2021 r., 14:26 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka w miseczce
Gulasz z indyka z marchewką
Gulasz z indyka z marchewką jest smacznym i zdrowym pomysłem na obiad. Mięso jest wolno duszone, dzięki czemu przechodzi smakiem warzyw i rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
164 kcal
Kcal w porcji
264 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (250 g)
  • Marchewka (160 g)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z indyka z marchewką krok po kroku

Cebulę, paprykę i indyka pokrój w kostkę, a marchewki i pietruszkę w słupki.

W garnku z oliwą podsmaż cebulą i indyka.

Następnie dodaj resztę warzyw, przecier, bulion, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki imbiru, po 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.

Gotuj całość pod przykryciem na wolnym ogniu, co najmniej 40 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z marchewką

Mięso z indyka, mimo że jest bardzo podobne do kurczaka, to jest rzadziej wybierane przez Polaków. Jest ono trochę mniej soczyste, ale po duszeniu mięso wychodzi bardzo soczyste. Mięso duszone z papryką i pomidorami, świetnie pasuje do różnych kasz lub ryżu i będzie super sposobem na obiad. Gulasz z indyka dla dzieci także sprawdzi się idealnie, ponieważ mięso i warzywa są w kawałkach, co nie wymaga już dodatkowego krojenia, z którym dzieci często mają problem. Mięso i warzywa są także miękkie, więc łatwo zostaną pogryzione.

Jak zrobić gulasz z indyka?

Gulasz z indyka z marchewką zaczynamy od pokrojenia mięsa i warzyw w kostkę. Możesz też kupić mięso gulaszowe z indyka, czyli już pokrojone mięso, ale z całą piersią też można sobie łatwo poradzić. Do gulaszu używamy marchewki, selera, pora, pietruszki, cebuli i papryki. Wszystkie warzywa korzeniowe kroimy w niedużą kostkę, a paprykę i cebulę można pokroić w większą, ponieważ one szybciej będą się gotowały. Mięso z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy mamy już zarumienione mięso i cebulkę dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę i paprykę. W tym momencie dodajemy też pomidory, albo w postaci przecieru, albo pokrojone w kostkę. Przecier będzie lepszym wyborem dla osób, które nie lubią skórek i pestek z pomidora. Wybierając przecier, zwróć uwagę czy w składzie są tylko pomidory, bez dodatku soli. Żeby gulasz nie był za gęsty, dodajemy też szklankę bulionu. Teraz całość wystarczy doprawić i dusić na wolnym ogniu. Spośród przypraw idealnie do gulaszu pasuje bazylia, oregano, czosnek, imbir, pieprz i odrobina soli. Po wymieszaniu gulaszu dusimy go co najmniej 30-40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Gulasz w sosie własnym podajemy z kaszą lub ryżem. Pod względem zdrowotnym/odżywczym lepszym wyborem są grube kasze lub brązowy ryż, ponieważ są mniej oczyszczone i mają więcej błonnika, niższy indeks glikemiczny i więcej substancji odżywczych. Taki pyszny gulasz z marchewką z pewnością posmakuje całej rodzinie i sprawi, że obiad będzie zdrowym i pełnowartościowym daniem.

Alergeny w gulaszu z indyka z marchewką

Lista alergenów dla gulaszu z indyka z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z indyka z marchewką

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z indyka nie zawiera glutenu, ani laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kcal)
62.27
164.41
Białko (g)
6.31
16.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany (g)
6.31
16.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.91
12.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz (g)
1.65
4.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
2.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
2.22
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.75
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.56
33.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina A (µg (mcg))
134.55
355.21
Witamina B6 (mg)
0.28
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.84
Witamina C (mg)
39.25
103.63
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Witamina E (mg)
0.65
1.72
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.18
3.13
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Niacyna (mg)
3.04
8.03
Foliany (µg (mcg))
18.00
47.53
Beta karoten (µg (mcg))
1333.37
3520.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód (mg)
61.59
162.60
Potas (mg)
259.18
684.25
Wapń (mg)
17.09
45.13
Fosfor (mg)
67.94
179.36
Magnez (mg)
13.78
36.38
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.70
Cynk (mg)
0.46
1.21
Miedź (mg)
0.10
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka z marchewką 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka z marchewką

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka żółta
200 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Koszt składników
62.00