Gulasz z indyka z grzybami
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 łyżka (25 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
Przepis na gulasz z indyka z grzybami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną na kawałki pierś z indyka. Całość smaż przez 10 minut.
Marchew obierz i pokój w plasterki, dodaj ją do na patelnię. Seler naciowy pokrój w półplasterki i dodaj do reszty zawartości patelni. Grzyby obierz i pokrój na mniejsze kawałki, całość dodaj do mięsa i smaż 5 minut.
Całość zalej bulionem i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Całość gotuj przez 50 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw i mięsa.
Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z grzybami
Gulasz z indyka z grzybami jest świetna alternatywą dla typowej, tradycyjnej wersji tego mięsnego dania. W tej wersji mięso jest dużo lżejsze i bardziej zdrowe, a sos choć gęsty i kremowy, nie jest tłusty. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania, którzy szukają ciekawej i smacznej propozycji na pyszny posiłek.
Ten gulasz swój cały smak zawdzięcza naprawdę sporej ilości grzybów. Dlatego najlepiej robić go jesienią kiedy dostępne są świeże leśne grzyby. Sos na ich bazie jest po prostu najlepszy, a jego smak idealnie komponuje się z mięsem. gdy jednak brakuje świeżych grzybów można to danie zrobić również z grzybami suszonymi. Wystarczy je namoczyć, by były bardziej jędrne i soczyste. Wody po ich płukaniu nie należy wylewać, świetnie sprawdzi się do podlania gulaszu zamiast bulionu. Dzięki temu całość nabierze niepowtarzalnego smaku i charakteru. Sos robi się również z pieczarkami, które świetnie dopełniają grzybowy smak i są łatwo dostępne i tanie. Prawdziwi miłośnicy leśnych grzybów mogą jednak zamienić pieczarki na inne, dowolne grzyby.
Ten przepis świetnie smakuje z mięsem z piersi a także z udźca indyka. W tym przepisie indyk nabiera wspaniałego smaku i staje się bardzo miękki. To idealny wybór dla wszystkich osób szukających alternatywy dla mięsa wołowego czy wieprzowego, które zawierają znacznie więcej tłuszczu, a mniej białka. W tej wersji gulasz staje się naprawdę zdrowym i fit daniem. To także zasługa połączenia mięsa ze świeżymi grzybami, które zawierają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Są świetnym źródłem selenu, który niweluje stany zapalne w organizmie, a także dba o zdrowie tarczycy. Sos wspaniale smakuje z podgrzybkami. Całość najlepiej połączyć z warzywami. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku cebula i marchew, które nadają całej kompozycji smakowej wyraźniejszego i lepszego smaku.
W tym przepisie śmietana została zastąpiona gęstym jogurtem naturalnym, który zawiera znacznie więcej białka i wpływa na lepszą sytość. Ten gulasz z grzybami leśnymi idealnie sprawdzi się na pyszny obiad lub kolacje ze względu na wspaniały smak, a także bardzo odżywczą formę.
Alergeny w gulaszu z indyka z grzybami
Lista alergenów dla gulaszu z indyka z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler naciowy
Wartości odżywcze gulaszu z indyka z grzybami
To zdrowy wybór na obiad pełen białka.
Energia i białka
(443g)
Węglowodany
(443g)
Tłuszcze
(443g)
Witaminy
(443g)
Składniki mineralne
(443g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.