Gulasz z indyka z grzybami

Opublikowano: 26.07.2021 r., 11:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz indyczy z grzybami i pieczywem
Gulasz z indyka z grzybami
Gulasz z indyka z grzybami kusi niezwykłą kremową formułą i wspaniałym aromatem. To danie, które skradnie serca wszystkim miłośnikom mięsnych i gęstych sosów.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 50 min
310 kcal
Kcal w porcji
443 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Świeże leśne grzyby (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 łyżka (25 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na gulasz z indyka z grzybami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną na kawałki pierś z indyka. Całość smaż przez 10 minut.

Marchew obierz i pokój w plasterki, dodaj ją do na patelnię. Seler naciowy pokrój w półplasterki i dodaj do reszty zawartości patelni. Grzyby obierz i pokrój na mniejsze kawałki, całość dodaj do mięsa i smaż 5 minut.

Całość zalej bulionem i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Całość gotuj przez 50 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw i mięsa.

Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka z grzybami

Gulasz z indyka z grzybami jest świetna alternatywą dla typowej, tradycyjnej wersji tego mięsnego dania. W tej wersji mięso jest dużo lżejsze i bardziej zdrowe, a sos choć gęsty i kremowy, nie jest tłusty. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania, którzy szukają ciekawej i smacznej propozycji na pyszny posiłek.

Ten gulasz swój cały smak zawdzięcza naprawdę sporej ilości grzybów. Dlatego najlepiej robić go jesienią kiedy dostępne są świeże leśne grzyby. Sos na ich bazie jest po prostu najlepszy, a jego smak idealnie komponuje się z mięsem. gdy jednak brakuje świeżych grzybów można to danie zrobić również z grzybami suszonymi. Wystarczy je namoczyć, by były bardziej jędrne i soczyste. Wody po ich płukaniu nie należy wylewać, świetnie sprawdzi się do podlania gulaszu zamiast bulionu. Dzięki temu całość nabierze niepowtarzalnego smaku i charakteru. Sos robi się również z pieczarkami, które świetnie dopełniają grzybowy smak i są łatwo dostępne i tanie. Prawdziwi miłośnicy leśnych grzybów mogą jednak zamienić pieczarki na inne, dowolne grzyby.

Ten przepis świetnie smakuje z mięsem z piersi a także z udźca indyka. W tym przepisie indyk nabiera wspaniałego smaku i staje się bardzo miękki. To idealny wybór dla wszystkich osób szukających alternatywy dla mięsa wołowego czy wieprzowego, które zawierają znacznie więcej tłuszczu, a mniej białka. W tej wersji gulasz staje się naprawdę zdrowym i fit daniem. To także zasługa połączenia mięsa ze świeżymi grzybami, które zawierają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Są świetnym źródłem selenu, który niweluje stany zapalne w organizmie, a także dba o zdrowie tarczycy. Sos wspaniale smakuje z podgrzybkami. Całość najlepiej połączyć z warzywami. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku cebula i marchew, które nadają całej kompozycji smakowej wyraźniejszego i lepszego smaku.

W tym przepisie śmietana została zastąpiona gęstym jogurtem naturalnym, który zawiera znacznie więcej białka i wpływa na lepszą sytość. Ten gulasz z grzybami leśnymi idealnie sprawdzi się na pyszny obiad lub kolacje ze względu na wspaniały smak, a także bardzo odżywczą formę.

Alergeny w gulaszu z indyka z grzybami

Lista alergenów dla gulaszu z indyka z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze gulaszu z indyka z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór na obiad pełen białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(443g)
Energia (kcal)
70.16
310.81
Białko (g)
9.10
40.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(443g)
Węglowodany (g)
3.23
14.32
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
10.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
3.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(443g)
Tłuszcz (g)
2.62
11.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
6.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.99
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: świeże leśne grzyby, oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.05
79.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(443g)
Witamina A (µg (mcg))
48.60
215.29
Witamina B6 (mg)
0.34
1.50
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
2.07
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.48
10.97
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.41
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.69
7.51
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.73
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.46
19.76
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.27
54.35
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
470.42
2083.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(443g)
Sód (mg)
79.62
352.71
Potas (mg)
235.34
1042.54
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.01
66.48
Fosfor (mg)
91.93
407.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.71
65.17
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
2.21
Cynk (mg)
0.58
2.55
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka z grzybami 36
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka z grzybami

Koszt składników
111.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
25 ml
1 łyżka
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Koszt składników
111.20