Gulasz z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (440 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
Przepis na gulasz z indyka krok po kroku
Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub talarki.
Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich części niejadalne. Następnie pokrój paprykę w kostkę lub słupki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone mięso z indyka i obsmaż je z każdej strony (ok. 5-10 min). Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu.
Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (ok. 15 min).
Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją ok. 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć marchewkę oraz paprykę. Całość przysmażaj ok. 10 min.
Następnie całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.
2 łyżki mąki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody. Mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Po zagotowaniu gulasz jest gotowy do podania.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat gulaszu z indyka
Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz z tym mięsem, a nie z wołowiną. Jest to proste danie, ale jednocześnie też bardzo pożywne.
Jak zrobić gulasz z indyka? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Następnie należy obsmażyć mięso na patelni, a potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Gdy indyk będzie się gotować, na patelni po mięsie należy przygotować cebulę z marchewką i papryką. Gulasz może być zrobiony z piersi indyka, ale równie dobrze może to być mięso gulaszowe z indyka.
Przekładając warzywa do garnka trzeba pamiętać o tym, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty z patelni, które powstały w czasie smażenia. Żeby to zrobić, wystarczy wlać na patelnię nieco bulionu, zebrać z brzegów wszelkie pozostałości i całość wlać z powrotem do garnka. Aby zagęścić powstały sos do gulaszu z indyka, należy dodać mąkę. Jeżeli gulasz będzie odpowiednio gęsty, nie musisz już tego robić.
Przepis na gulasz z indyka jest prosty. Do tego możesz go dowolnie zmodyfikować, aby potrawa lepiej wpasowywała się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać czosnek granulowany, tymianek lub inne ulubione zioła i przyprawy. Gulasz z indyka bardzo dobrze smakuje z ziemniakami z wody lub pieczonymi frytkami.
Jest to danie nie tylko z mięsem, ale też z warzywami. Poza papryką, cebulą i marchewką, do gulaszu z indyka można dodać cukinię oraz groszek. Do tej potrawy pasują także pieczarki. Odpowiednim dodatkiem będzie przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki). Pamiętaj, aby pomidory dodawać na koniec, ponieważ one zakwaszają potrawę. Jeśli dodasz je wcześniej, mięso i warzywa będą musiały się dłużej gotować.
Gulasz z indyka to dobry pomysł na syczący obiad dla całej rodziny. Ten gulasz nie jest tak czasochłonny jak ten z mięsem wołowym, a jest równie pyszny. Jeżeli jednak chcesz podać tę potrawę swoim dzieciom, to zrezygnuj z dodania ostrych przypraw.
Alergeny w gulaszu z indyka
Lista alergenów dla gulaszu z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gulaszu z indyka
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.