Gulasz z fileta z kurczaka

Opublikowano: 14.03.2022 r., 16:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz z fileta z kurczaka
Gulasz z fileta z kurczaka
Gulasz to dobry pomysł na połączenie sporej ilości warzyw z dodatkiem mięsa, a to wszystko w delikatnym sosie. Dzięki temu nasz posiłek będzie niezwykle sycący.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
145 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na gulasz z fileta z kurczaka krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso, całość dopraw do smaku.

Warzywa pokrój w słupki i dodaj na patelnię.

Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości warzyw i mięsa.

Wsyp odrobinę mąki tak, aby sos zagęścił się.

Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.

Gulasz podawaj z kaszą gruboziarnistą lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z fileta z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z fileta z kurczaka

Gulasz z fileta z kurczaka to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z fileta z kurczaka, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci takie warzywa jak: papryka, marchew, cebula i czosnek. Dodatkowo bulion warzywny i odrobina koncentratu pomidorowego.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim poziomem przetworzenia i dużą ilością soli.

Zatem, jak zrobić gulasz z fileta z kurczaka?

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku. Jeśli obiad będziesz podawać, także dzieciom postaw na delikatniejsze przyprawy.

Wrzuć mięso na patelnie i chwilę obsmażaj, następnie dodaj resztę warzyw pokrojoną w słupki. Całość zalej bulionem i dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.

Na końcu dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj.

Zostaw gulasz pod przykryciem na niewielkim ogniu, a w tym czasie ugotuj swoje ulubione dodatki.

Gulasz będzie smaczny z kaszą gruboziarnistą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Nie ma znaczenia, na który dodatek się zdecydujesz, każdy będzie bardzo dobry. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne postaw na dodatki, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu, czyli np. ryż.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, śmiało możesz wykorzystać go np. na obiad dla całej swojej rodziny. Gulasz jest szybki w przygotowaniu i pyszny w smaku, dlatego będzie to zawsze dobry pomysł na posiłek dla większej grupy osób.

Alergeny w gulaszu z fileta z kurczaka

Lista alergenów dla gulaszu z fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Dodatki do gulaszu wybierz indywidualnie na podstawie Twoich preferencji smakowych, postaw na ryż lub gruboziarniste kasze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
72.60
145.21
Białko (g)
8.30
16.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.63
7.27
Węglowodany przyswajalne (g)
2.70
5.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.74
5.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
1.88
3.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
3.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.75
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.17
50.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
125.86
251.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.12
56.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
1.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.10
6.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.70
7.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.82
29.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1232.57
2465.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
88.47
176.95
Potas (mg)
216.91
433.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.64
21.28
Fosfor (mg)
85.84
171.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.53
29.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.67
Cynk (mg)
0.34
0.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z fileta z kurczaka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z fileta z kurczaka

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
63.50