Gulasz z fileta z kurczaka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Przepis na gulasz z fileta z kurczaka krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.
Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso, całość dopraw do smaku.
Warzywa pokrój w słupki i dodaj na patelnię.
Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
Wsyp odrobinę mąki tak, aby sos zagęścił się.
Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.
Gulasz podawaj z kaszą gruboziarnistą lub ryżem.
- Kapuśniak
- Pierś z kurczaka
- Kurczak curry
- Tortilla z kurczakiem
- Filet z kurczaka
- Ryż z warzywami
- Pad thai z kurczakiem
- Butter chicken
- Kurczak po chińsku
- Kotleciki siekane z kurczaka
- Pieczona pierś z kurczaka
- Filet z kurczaka z piekarnika
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Zapiekanka gyros
- Nuggetsy z piekarnika
- Tagliatelle z kurczakiem
- Kurczak ze szpinakiem
- Kotlety z piersi kurczaka
- Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat gulaszu z fileta z kurczaka
Gulasz z fileta z kurczaka to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z fileta z kurczaka, który przygotujesz w kilka chwil.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci takie warzywa jak: papryka, marchew, cebula i czosnek. Dodatkowo bulion warzywny i odrobina koncentratu pomidorowego.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim poziomem przetworzenia i dużą ilością soli.
Zatem, jak zrobić gulasz z fileta z kurczaka?
W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku. Jeśli obiad będziesz podawać, także dzieciom postaw na delikatniejsze przyprawy.
Wrzuć mięso na patelnie i chwilę obsmażaj, następnie dodaj resztę warzyw pokrojoną w słupki. Całość zalej bulionem i dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.
Na końcu dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj.
Zostaw gulasz pod przykryciem na niewielkim ogniu, a w tym czasie ugotuj swoje ulubione dodatki.
Gulasz będzie smaczny z kaszą gruboziarnistą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Nie ma znaczenia, na który dodatek się zdecydujesz, każdy będzie bardzo dobry. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne postaw na dodatki, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu, czyli np. ryż.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, śmiało możesz wykorzystać go np. na obiad dla całej swojej rodziny. Gulasz jest szybki w przygotowaniu i pyszny w smaku, dlatego będzie to zawsze dobry pomysł na posiłek dla większej grupy osób.
Alergeny w gulaszu z fileta z kurczaka
Lista alergenów dla gulaszu z fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z fileta z kurczaka
Dodatki do gulaszu wybierz indywidualnie na podstawie Twoich preferencji smakowych, postaw na ryż lub gruboziarniste kasze.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.