Przepis na gulasz z fileta z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso, całość dopraw do smaku.

Warzywa pokrój w słupki i dodaj na patelnię.

Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości warzyw i mięsa.

Wsyp odrobinę mąki tak, aby sos zagęścił się.

Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.

Gulasz podawaj z kaszą gruboziarnistą lub ryżem.

gulasz z fileta z kurczaka
Gulasz z fileta z kurczaka
Koszt przygotowania dania
25.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Gulasz z fileta z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z fileta z kurczaka

Gulasz z fileta z kurczaka to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z fileta z kurczaka, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci takie warzywa jak: papryka, marchew, cebula i czosnek. Dodatkowo bulion warzywny i odrobina koncentratu pomidorowego.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim poziomem przetworzenia i dużą ilością soli.

Zatem, jak zrobić gulasz z fileta z kurczaka?

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie dopraw do smaku. Jeśli obiad będziesz podawać, także dzieciom postaw na delikatniejsze przyprawy.

Wrzuć mięso na patelnie i chwilę obsmażaj, następnie dodaj resztę warzyw pokrojoną w słupki. Całość zalej bulionem i dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.

Na końcu dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj.

Zostaw gulasz pod przykryciem na niewielkim ogniu, a w tym czasie ugotuj swoje ulubione dodatki.

Gulasz będzie smaczny z kaszą gruboziarnistą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Nie ma znaczenia, na który dodatek się zdecydujesz, każdy będzie bardzo dobry. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne postaw na dodatki, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu, czyli np. ryż.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, śmiało możesz wykorzystać go np. na obiad dla całej swojej rodziny. Gulasz jest szybki w przygotowaniu i pyszny w smaku, dlatego będzie to zawsze dobry pomysł na posiłek dla większej grupy osób.

Wartości odżywcze gulaszu z fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
72.60 kcal
145.21 kcal
Białko
8.30 g
16.60 g

Węglowodany w gulaszu z fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.63 g
7.27 g
Węglowodany przyswajalne
2.70 g
5.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
1.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.74 g
5.48 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
1.73 g
Tłuszcze nienasycone
1.88 g
3.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
3.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.75 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
25.17 mg
50.34 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
125.86 µg (mcg)
251.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
28.12 mg
56.23 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.84 mg
1.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
3.10 µg (mcg)
6.21 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.70 mg
7.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
14.82 µg (mcg)
29.64 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
1232.57 µg (mcg)
2465.14 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z fileta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
88.47 mg
176.95 mg
Potas
216.91 mg
433.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
10.64 mg
21.28 mg
Fosfor
85.84 mg
171.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.53 mg
29.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.34 mg
0.67 mg
Cynk
0.34 mg
0.68 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z fileta z kurczaka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z fileta z kurczaka

Lista alergenów dla gulaszu z fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z fileta z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z fileta z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.1% osób