Gulasz z dzika po staropolsku

Opublikowano: 18.06.2022 r., 21:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny staropolski gulasz z dzika
Gulasz z dzika po staropolsku
Nie wiesz, jak przygotować niezwykle aromatyczne mięso z dzika dlatego go unikasz? Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
298 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka z dzika (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Pieczarki - 2 garści (200 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa - 2 woreczki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z dzika po staropolsku krok po kroku

Mięso oczyść i pokrój w większą kostkę, obtocz w mące.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony.

Dodaj pokrojone w słupki papryki, a następnie drobno pokrojone pieczarki.

Na samym końcu wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i dopraw do smaku.

Duś gulasz na niewielkim ogniu przez 20 minut do momentu, aż wszystkie składniki nie będą miękkie.

Gotowy gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz z dzika po staropolsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z dzika po staropolsku

Gulasz z dzika po staropolsku to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Dziczyzna nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.

Dziczyzna idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami, chociaż sama należy już do niezwykle aromatycznych rodzajów mięsa. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z dzika po staropolsku.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu składniki takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Z mięsa z dziczyzny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na dziczyznę duszoną na winie.

Zatem, jak zrobić gulasz z dzika po staropolsku? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obsmaż je w towarzystwie cebuli na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa, zaczynając od papryki, która jest najtwardsza, na samym końcu dodaj cukinię.

Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Po około 20 minutach nasz najlepszy gulasz jest dobry do spożycia. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak ugotować mięso z dzika, aby było miękkie, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Będzie to dobry pomysł na kolację czy na obiad. Nic nie smakuje tak dobre, jak tradycyjny, domowy posiłek.

Alergeny w gulaszu z dzika po staropolsku

Lista alergenów dla gulaszu z dzika po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze gulaszu z dzika po staropolsku

na 100g gotowej potrawy

Gulasz możesz podawać z dowolnym rodzajem kaszy, z makaronem lub ziemniaczanym puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.24
298.48
Białko (g)
7.55
15.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.77
31.54
Węglowodany przyswajalne (g)
12.58
25.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.18
6.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.42
12.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.84
7.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.91
5.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
21.25
42.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.29
52.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.54
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.54
5.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.34
38.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
219.57
439.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
21.61
43.22
Potas (mg)
264.34
528.67
Wapń (mg)
37.37
74.74
Fosfor (mg)
119.19
238.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.49
58.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
2.05
Cynk (mg)
1.34
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z dzika po staropolsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z dzika po staropolsku

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z dzika
500 g
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
33.57
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
200 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 1850
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
76.50