Gulasz z dzika po staropolsku
- Łopatka z dzika (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Pieczarki - 2 garści (200 g)
- Mąka pszenna typ 1850 - 1/2 szklanki (125 g)
- Kasza jęczmienna perłowa - 2 woreczki (200 g)
Przepis na gulasz z dzika po staropolsku krok po kroku
Mięso oczyść i pokrój w większą kostkę, obtocz w mące.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
Dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony.
Dodaj pokrojone w słupki papryki, a następnie drobno pokrojone pieczarki.
Na samym końcu wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i dopraw do smaku.
Duś gulasz na niewielkim ogniu przez 20 minut do momentu, aż wszystkie składniki nie będą miękkie.
Gotowy gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.
Więcej informacji na temat gulaszu z dzika po staropolsku
Gulasz z dzika po staropolsku to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Dziczyzna nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.
Dziczyzna idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami, chociaż sama należy już do niezwykle aromatycznych rodzajów mięsa. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z dzika po staropolsku.
Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu składniki takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Z mięsa z dziczyzny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na dziczyznę duszoną na winie.
Zatem, jak zrobić gulasz z dzika po staropolsku? Nic trudnego.
Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obsmaż je w towarzystwie cebuli na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa, zaczynając od papryki, która jest najtwardsza, na samym końcu dodaj cukinię.
Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Po około 20 minutach nasz najlepszy gulasz jest dobry do spożycia. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.
Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak ugotować mięso z dzika, aby było miękkie, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Będzie to dobry pomysł na kolację czy na obiad. Nic nie smakuje tak dobre, jak tradycyjny, domowy posiłek.
Alergeny w gulaszu z dzika po staropolsku
Lista alergenów dla gulaszu z dzika po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze gulaszu z dzika po staropolsku
Gulasz możesz podawać z dowolnym rodzajem kaszy, z makaronem lub ziemniaczanym puree.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.