Gulasz z cukinii

Opublikowano: 30.05.2023 r., 12:08 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański gulasz z cukinii
Gulasz z cukinii
Poznaj przepis na pyszny, domowy gulasz z cukinii, idealny na lekki, warzywny obiad.
Przygotowanie 40 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na gulasz z cukinii krok po kroku

Czosnek i cebulę drobno posiekaj, warzywa pokrój w plastry.

Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj warzywa i duś pod przykryciem ok. 15 minut.

Zalej pomidorami, dopraw i gotuj jeszcze 10-15 minut.

Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z cukinii

Gulasz z cukinii to pomysł na pyszny, zdrowy, warzywny posiłek idealny dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego gulaszu przygotowywanego najczęściej z wołowiny, czy wieprzowiny. Mimo że jest to danie całkowicie bezmięsne, jest równie pyszne, sycące i pożywne, przez co na pewno przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie tani i nie wymaga większych zdolności kulinarnych, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Gulasz z cukinią i warzywami idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje, można też zabrać je na wynos do pracy, lub szkoły w lunchboxie. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie większej ilości za jednym razem i zapasteryzowanie porcji w słoikach. Dzięki temu możesz je wykorzystać w dni, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od samego początku. Przepis na gulasz z cukinii jest niezwykle prosty, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki potrzebne do jego przygotowania to pomidory z puszki, passatta lub przecier pomidorowy, papryka czerwona i żółta oraz zielona. Przydadzą się również czosnek, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy. Z tych kilku składników w zaledwie pół godziny powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku śmiało możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub papryczkę chilli. Gulasz możesz przygotować również z dodatkiem innych warzyw, na przykład szparagów, zielonej fasolki szparagowej, czerwonej fasoli, czy soczewicy. W każdej z tych wersji gulasz z cukinii wyjdzie smaczny, zdrowy i dobry na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z cukinii, aby był pyszny i pożywny, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w gulaszu z cukinii

Lista alergenów dla gulaszu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z cukinii

Wartości odżywcze gulaszu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Aby zwiększyć zawartość białka w posiłku, warto dodać nasiona roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
41.10
0.00
Białko (g)
1.28
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.00
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
6.04
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.54
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
1.86
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
0.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
0.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
37.68
0.00
Witamina B6 (mg)
0.19
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
67.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.96
0.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.00
Ryboflawina (mg)
0.06
0.00
Niacyna (mg)
0.86
0.00
Foliany (µg (mcg))
24.33
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
401.79
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
62.42
0.00
Potas (mg)
244.72
0.00
Wapń (mg)
20.40
0.00
Fosfor (mg)
31.10
0.00
Magnez (mg)
15.80
0.00
Żelazo (mg)
0.70
0.00
Cynk (mg)
0.26
0.00
Miedź (mg)
0.10
0.00
Mangan (mg)
0.14
0.00
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z cukinii 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z cukinii

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
37.80