Gulasz z ciecierzycy

Opublikowano: 13.10.2021 r., 7:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z ciecierzycy podany w czarnej miseczce.
Gulasz z ciecierzycy
Gulasz z ciecierzycy to doskonały pomysł na warzywny gulasz. Gulasz warzywny to świetne danie dla gości na diecie wegetariańskiej, warzywa zawierają dużo błonnika.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
399 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (600 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Pieczarki 10 małych sztuk (300 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z ciecierzycy krok po kroku

W garnku podgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, podsmaż.

Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż z cebulą, aż odparuje z nich woda.

Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój marchew w talarki a ziemniaki w kostkę.

Wlej do garnka 300 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i papryką wędzoną. Dodaj ciecierzycę z puszki, paprykę czerwona i gotuj jeszcze 10 minut, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gulasz z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z ciecierzycy

Wege gulasz z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne. Gulasz bez mięsa jest też daniem bezglutenowym. Przepis na gulasz z ciecierzycy jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania gulaszu z ciecierzycy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca w puszce, pomidory w puszce, cebula, pieczarki, marchewka, ziemniaki, papryka czerwona, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka wędzona.

Jak zrobić gulasz z ciecierzycy? W garnku podgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, podsmaż. Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż z cebulą aż odparuje z nich woda. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój marchew w talarki a ziemniaki w kostkę. Wlej do garnka 300 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i papryką wędzoną. Dodaj ciecierzycę z puszki, paprykę czerwona i gotuj jeszcze 10 minut, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości.

Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety.

Podsumowując pyszny gulasz wegetariański jest dobry na obiad dla całej rodziny. Pomysł na gulasz z ciecierzycy możesz wykorzystać przygotowując go także z innymi warzywami. Gulasz bez mięsa jest zdrowy. Rośliny strączkowe taki jak ciecierzyca są dobrym źródłem białka.

Alergeny w gulaszu z ciecierzycy

Lista alergenów dla gulaszu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz z ciecierzycy

Wartości odżywcze gulaszu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z ciecierzycy jest zdrowszą wersją tradycyjnego mięsnego gulaszu. Ciecierzyca zawiera dużo białka. Białko roślinne powinno jednak być połączone z produktami zbożowymi aby było w pełni przyswajalne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
71.37
399.69
Białko (g)
2.78
15.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
11.30
63.27
Węglowodany przyswajalne (g)
9.25
51.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
11.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
2.18
12.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
9.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
5.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.71
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
78.70
440.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.60
109.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.63
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
5.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.39
142.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
794.51
4449.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
111.23
622.90
Potas (mg)
247.89
1388.17
Wapń (mg)
26.05
145.90
Fosfor (mg)
50.35
281.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.68
98.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
4.59
Cynk (mg)
0.24
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z ciecierzycy 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z ciecierzycy

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
600 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pieczarki
300 g
10 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
39.10