Przepis na gulasz z ciecierzycą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa pokrój w kostkę a pieczarki w plasterki.

W garnku z oliwą podsmaż cebulę z pieczarkami.

Do garnka dodaj ciecierzycę, bulion, przecier, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i sól z pieprzem do smaku.

Gotuj 15 minut.

Po tym czasie dodaj szpinak, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Czarny garnek z gulaszem z ciecierzycy, na szarej ściereczce i drewnianym stole.
gulasz z ciecierzycą
Koszt przygotowania dania
15.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Gulasz z ciecierzycą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z ciecierzycą

Z czym kojarzy ci się gulasz?

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Natomiast ten przepis na gulasz z ciecierzycą będzie pozbawiony mięsa. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Ten gulasz z ciecierzycą będzie wegetariański i wegański. Do jego przygotowania potrzebna jest ciecierzyca z puszki lub suche nasiona ciecierzycy, ale pierwsza wersja zajmie znacznie mniej czasu, oraz ulubionych warzyw i bulionu. Jeżeli użyjesz wege bulionu, to gulasz będzie wegański. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Można go podawać zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z ciecierzycą jest dość prosty i szybki w przygotowaniu.

Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę, oczywiście poza ciecierzycą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy cebulę z różnokolorową papryką i chwilę podsmażamy, aż warzywa się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze gulaszu z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(272g)
Energia (kalorie)
55.23 kcal
150.22 kcal
Białko
2.94 g
8.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w gulaszu z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Węglowodany
8.42 g
22.90 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.74 g
18.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
4.56 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(272g)
Tłuszcz
1.62 g
4.42 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
1.36 g
Tłuszcze nienasycone
1.12 g
3.06 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
2.09 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.97 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Witamina B6
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
8.29 mg
22.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
1.11 mg
Brak danych dla: szpinak, bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
3.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
53.17 µg (mcg)
144.63 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1079.66 µg (mcg)
2936.68 µg (mcg)
Brak danych dla: pieczarki, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Sód
91.81 mg
249.72 mg
Potas
276.65 mg
752.49 mg
Wapń
33.57 mg
91.32 mg
Fosfor
54.58 mg
148.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.35 mg
63.51 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.87 mg
Cynk
0.30 mg
0.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z ciecierzycą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z ciecierzycą

Lista alergenów dla gulaszu z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób