Przepis na gulasz z ciecierzycą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa pokrój w kostkę a pieczarki w plasterki.

W garnku z oliwą podsmaż cebulę z pieczarkami.

Do garnka dodaj ciecierzycę, bulion, przecier, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i sól z pieprzem do smaku.

Gotuj 15 minut.

Po tym czasie dodaj szpinak, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Czarny garnek z gulaszem z ciecierzycy, na szarej ściereczce i drewnianym stole.
gulasz z ciecierzycą
Koszt przygotowania dania
15.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Gulasz z ciecierzycą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z ciecierzycą

Z czym kojarzy ci się gulasz?

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Natomiast ten przepis na gulasz z ciecierzycą będzie pozbawiony mięsa. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Ten gulasz z ciecierzycą będzie wegetariański i wegański. Do jego przygotowania potrzebna jest ciecierzyca z puszki lub suche nasiona ciecierzycy, ale pierwsza wersja zajmie znacznie mniej czasu, oraz ulubionych warzyw i bulionu. Jeżeli użyjesz wege bulionu, to gulasz będzie wegański. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Można go podawać zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z ciecierzycą jest dość prosty i szybki w przygotowaniu.

Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę, oczywiście poza ciecierzycą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy cebulę z różnokolorową papryką i chwilę podsmażamy, aż warzywa się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze gulaszu z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(272g)
Energia (kalorie)
55.23 kcal
150.22 kcal
Białko
2.94 g
8.00 g

Węglowodany w gulaszu z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Węglowodany
8.42 g
22.90 g
Węglowodany przyswajalne
6.74 g
18.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
4.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(272g)
Tłuszcz
1.62 g
4.42 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
1.36 g
Tłuszcze nienasycone
1.12 g
3.06 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
2.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.97 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Witamina A
90.20 µg (mcg)
245.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
8.29 mg
22.54 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
1.11 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.40 mg
Niacyna
1.18 mg
3.21 mg
Foliany
53.17 µg (mcg)
144.63 µg (mcg)
Beta karoten
1079.66 µg (mcg)
2936.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(272g)
Sód
91.81 mg
249.72 mg
Potas
276.65 mg
752.49 mg
Wapń
33.57 mg
91.32 mg
Fosfor
54.58 mg
148.45 mg
Magnez
23.35 mg
63.51 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.87 mg
Cynk
0.30 mg
0.82 mg
Miedź
0.18 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z ciecierzycą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z ciecierzycą

Lista alergenów dla gulaszu z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób