Przepis na gulasz z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka ostra, pieprz ziarna, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, drewniana łyżka

Boczniaki pokrój w paski.

Paprykę opłucz, osusz i wytnij z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój paprykę w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.

Bulion podgrzej w garnku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, a potem podsmaż na niej delikatnie boczniaki. Gdy będą gotowe, przerzuć je do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmażaj ok. 10 minut i przerzuć całość do garnka z bulionem i grzybami. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżkę majeranku i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Po tym czasie dodaj do garnka krojone pomidory, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Duś przez ok. 25-30 minut, aż grzyby będą miękkie.

Śmietanę umieść w misce i zahartuj ją gulaszem. Następnie zabiel gulasz śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przy podaniu udekoruj danie natką pietruszki.

Gulasz z boczniaków znajduje się w brązowej misce.
Gulasz z boczniaków
Koszt przygotowania dania
31.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Gulasz z boczniaków - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z boczniaków

Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco czasu. Taki gulasz można podać z ryżem lub kaszą, choć można też pokusić się na placek ziemniaczany.

Jak zrobić gulasz z boczniaków? Przede wszystkim trzeba podsmażyć grzyby. Warzywa należy pokroić, a potem usmażyć na patelni i połączyć z boczniakami oraz bulionem. Po dodaniu przypraw należy gulasz dusić pod przykryciem, a dopiero potem można dodać pomidory i resztę przypraw. Na sam koniec danie można zabielić śmietaną – warto ją wcześniej zahartować gulaszem. Jeśli gulasz nie zredukował się tak, jak byśmy tego chcieli, do śmietany możesz dodać nieco mąki.

Przepis na gulasz z boczniaków możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować do swojego gustu smakowego. W przypadku tradycyjnego gulaszu dodaje się mięso (np. szynkę lub polędwicę z wieprzowiny, łopatkę wołową, indyka), więc jeśli chcesz pokusić się na przygotowanie takiej wersji, musisz zacząć od przysmażenia wybranego mięsa, a potem przełożyć je do garnka. Potem na tej samej patelni należy przygotować resztę składników, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty, jakie zostały na ściankach naczynia.

Gulasz będzie dobry z dodatkiem cukinii. Jeśli masz młodą cukinię, to nie musisz obierać jej ze skórki, ale warto wydrążyć gniazdo nasienne. Do gulaszu możesz dodać papryki czerwone i żółte. Gulasz warzywny z boczniakami będzie dobry z dodatkiem podsmażanej cebulki i czosnku. Zamiast krojonych pomidorów z puszki możesz pokusić się na dodanie świeżych pomidorów lub koncentratu pomidorowego. Odpowiednim dodatkiem będzie papryczka chili. Jeśli chcesz, do gulaszu możesz dodać ziemniaki.

Gulasz wegetariański z boczniakami to danie, które można przygotować na obiad dla najbliższych. Mimo że nie zawiera w sobie mięsa, skradnie serca i żołądki wielu osób. Potrawę warto podawać z kieliszkiem wytrawnego, czerwonego wina. W zależności od użytych przypraw danie może być mniej lub bardziej pikantne.

Wartości odżywcze gulaszu z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
43.30 kcal
190.54 kcal
Białko
1.33 g
5.86 g

Węglowodany w gulaszu z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
4.55 g
20.01 g
Węglowodany przyswajalne
3.32 g
14.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
5.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
2.63 g
11.56 g
Tłuszcze nasycone
0.72 g
3.18 g
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
8.38 g
Tłuszcze jednonasycone
1.34 g
5.88 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.50 g
Cholesterol
2.02 mg
8.88 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
56.63 µg (mcg)
249.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.27 mg
71.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
1.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.14 µg (mcg)
18.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.40 mg
6.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.70 µg (mcg)
73.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
530.56 µg (mcg)
2334.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
152.43 mg
670.71 mg
Potas
191.41 mg
842.19 mg
Wapń
14.79 mg
65.10 mg
Fosfor
38.83 mg
170.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.33 mg
45.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
2.66 mg
Cynk
0.27 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z boczniaków 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z boczniaków

Lista alergenów dla gulaszu z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
8 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
70 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Śmietana 18%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Koszt składników
61.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób