Gulasz z boczniaków

Opublikowano: 31.08.2021 r., 22:35 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z boczniaków znajduje się w brązowej misce.
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to ciekawy pomysł na wegetariańskie danie. Danie jest proste do przygotowania, a do tego smaczne. Sprawdź, jak wygląda gulasz warzywny z boczniakami!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
190 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Boczniaki 8 sztuk (400 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (70 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (220 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Śmietana 18% (70 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (36 ml)
  • Bulion warzywny (750 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka ostra, pieprz ziarna, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, drewniana łyżka

Przepis na gulasz z boczniaków krok po kroku

Boczniaki pokrój w paski.

Paprykę opłucz, osusz i wytnij z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój paprykę w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.

Bulion podgrzej w garnku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, a potem podsmaż na niej delikatnie boczniaki. Gdy będą gotowe, przerzuć je do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmażaj ok. 10 minut i przerzuć całość do garnka z bulionem i grzybami. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżkę majeranku i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Po tym czasie dodaj do garnka krojone pomidory, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Duś przez ok. 25-30 minut, aż grzyby będą miękkie.

Śmietanę umieść w misce i zahartuj ją gulaszem. Następnie zabiel gulasz śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przy podaniu udekoruj danie natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gulasz z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z boczniaków

Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco czasu. Taki gulasz można podać z ryżem lub kaszą, choć można też pokusić się na placek ziemniaczany.

Jak zrobić gulasz z boczniaków? Przede wszystkim trzeba podsmażyć grzyby. Warzywa należy pokroić, a potem usmażyć na patelni i połączyć z boczniakami oraz bulionem. Po dodaniu przypraw należy gulasz dusić pod przykryciem, a dopiero potem można dodać pomidory i resztę przypraw. Na sam koniec danie można zabielić śmietaną – warto ją wcześniej zahartować gulaszem. Jeśli gulasz nie zredukował się tak, jak byśmy tego chcieli, do śmietany możesz dodać nieco mąki.

Przepis na gulasz z boczniaków możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować do swojego gustu smakowego. W przypadku tradycyjnego gulaszu dodaje się mięso (np. szynkę lub polędwicę z wieprzowiny, łopatkę wołową, indyka), więc jeśli chcesz pokusić się na przygotowanie takiej wersji, musisz zacząć od przysmażenia wybranego mięsa, a potem przełożyć je do garnka. Potem na tej samej patelni należy przygotować resztę składników, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty, jakie zostały na ściankach naczynia.

Gulasz będzie dobry z dodatkiem cukinii. Jeśli masz młodą cukinię, to nie musisz obierać jej ze skórki, ale warto wydrążyć gniazdo nasienne. Do gulaszu możesz dodać papryki czerwone i żółte. Gulasz warzywny z boczniakami będzie dobry z dodatkiem podsmażanej cebulki i czosnku. Zamiast krojonych pomidorów z puszki możesz pokusić się na dodanie świeżych pomidorów lub koncentratu pomidorowego. Odpowiednim dodatkiem będzie papryczka chili. Jeśli chcesz, do gulaszu możesz dodać ziemniaki.

Gulasz wegetariański z boczniakami to danie, które można przygotować na obiad dla najbliższych. Mimo że nie zawiera w sobie mięsa, skradnie serca i żołądki wielu osób. Potrawę warto podawać z kieliszkiem wytrawnego, czerwonego wina. W zależności od użytych przypraw danie może być mniej lub bardziej pikantne.

Alergeny w gulaszu z boczniaków

Lista alergenów dla gulaszu z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
43.30
190.54
Białko (g)
1.33
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
4.55
20.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.32
14.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
5.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
2.63
11.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
3.18
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
8.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
5.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.50
Cholesterol (mg)
2.02
8.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
56.63
249.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.27
71.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.60
Witamina E (mg)
0.45
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.14
18.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
6.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.70
73.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
530.56
2334.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
152.43
670.71
Potas (mg)
191.41
842.19
Wapń (mg)
14.79
65.10
Fosfor (mg)
38.83
170.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.33
45.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.66
Cynk (mg)
0.27
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z boczniaków 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z boczniaków

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
8 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
70 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Śmietana 18%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Koszt składników
61.50